Homofonies historie og opprinnelse

Den første ideen om å starte homokor, kom en sen kveld på Lesbos. Rundt tjue lesber, en gitar og allsang førte til den geniale planen: Vi lager damekor! Det var i 1989. Ut på høsten ble det trommet sammen til et møte på Homohuset. Det viste seg at flere hadde tenkt samme tanken. Snart hadde vi både en dirigent og et blanda kor. Jungeltelegrafen gikk og på den første øvelsen stilte mange tenorer og alter, få basser og én sopran. Vi laget sopraner av alter og basser av tenorer den første tiden. Det gikk i trestemt sang og drikkeviser.

Koret hadde sin første opptreden i Oslo Konserthus 6. april 1990, den gang under navnet ”Bak Fram”. Deretter gikk det slag i slag. Vi deltok i 1. mai-toget i Oslo, sang under åpningen av Homofilmfestivalen på Black Box (Aker Brygge) og opptrådte i Spikersuppa under homodagene. Da hadde vi skiftet navn til «Den Norske Homofonien av 1990″. I løpet av relativt kort tid var vi godt etablert i homomiljøet.”
Siden har vi vokst til å bli Norges største blandede homokor. Ved siden av å spre sangglede og god korsang, arbeider vi nå for økt synliggjøring av lesbiske, homofile bifile og transpersoner. Gjennom musikken ønsker vi å vise vårt mangfold; våre gleder, sorger og kamper, vår kjærlighet og vår kultur. Hvert år har vi sommer- og vinterkonsert.

I løpet av alle disse årene har vi vært med på mange opptredener. Vi har sunget i Konserthuset og i Nationaltheatret. Flere av Oslos kirker har åpnet sine dører for oss. Vi har deltatt i lokale homoarrangementer i Tromsø, Trondheim, Bergen, Hamar, Tønsberg og Oslo. Vi har vært med og markert oss homopolitisk på Den internasjonale kvinnedagen, ved 1. mai-arrangementer, ved Kirkemøtet i Bergen for 15 år siden, solidaritetsgudstjenester på Verdens aidsdag, for å nevne noe.

Det har vært naturlig for oss å samarbeide med andre kor, både hetero- og homokor. Likeledes homogrupper som Musikkselskapet Fri Utblåsning og Drillarguri. Det har også vært inspirerende å få samarbeide med flere profesjonelle artister. Vi har knyttet internasjonale bånd gjennom å delta under Europride både i Stockholm, København og Oslo. I 1998 opptrådte vi i Aulaen for første gang. Vi hadde storbesøk av det amerikanske ”Gay Men’s Choir of Washington». Vi har også deltatt på festivalen Various Voices i London.