Startside / historieoversikt:

1001 grunner til ikke å komme ut… + den ene jeg forsto

Tekstene i denne antologien er skrevet av modige ‘late bloomere’ som tørr dele øyeblikket de forsto at endringer i eget liv måtte skje – og om ulike steg på veien mot å finne finne fram i seg selv som skeiv «sent» i livet.

Vi håper tekstene kan være støttende for andre som lurer og for alle som leter etter noe de ikke vet at de savner.

Innholdet i tekstene viktigere enn den litterære formen og tekstene er uredigerte og skrevet av personer som deltok på en workshop på Pride House i 2023 arrangert av LBL – Late Bloomer Ladies – en aktivitetsgruppe i FRI Oslo og Viken.

Du kan laste ned antologien i samlet form som PDF (slik tekstene også er oversendt til Skeivt arkiv) eller du kan lese tekstene én og én i rekkefølgen under.  

 

Illustrasjon. Sterkere med deg - Rosa trekant, FRI-logo og 24 ulike flagg med identitesmarkører i bakgrunn.

17 historier om og av ‘late bloomere’:

Historie 1:

Alt falt på plass da lukten av deg løste opp årelange spenninger i meg – og jeg omsider kunne føle hva det vil si å holde rundt og om en kvinne.

 – Dette er hele teksten til deltaker nummer én av de 17 som har bidratt. Resten av tekstene er lengre enn denne – i varierende grad.

Historie 2:

Jeg slår av tv-en med et panisk rykk, og hiver fjernkontrollen bort i toseteren, som om jeg har brent meg. «Hva i svarte er dette her?» sier jeg høyt til meg selv mens sjokket herjer i hodet mitt. Først kjenner jeg meg forvirra, så forbanna, og så veldig, veldig fortvila.

Deltaker 3 - les hele historien

Historie 3:

Jeg var i 2010 en 29 år gammel mann og var godt gift med min kone.

Deltaker 6 - les hele historien

Historie 4:

Opp som en løvinne: Jeg tenker på øyeblikket jeg først ble forelsket.  En kvinne ga meg et varmt smil og en kaffekopp. Inni meg skjedde det en eksplosjon av velvære jeg aldri hadde opplevd før.

Deltaker 4 - les hele historien

Historie 5:

Det er så lenge siden, vi var så unge! Jeg er 18 og hun er 19.

Deltaker 5 - les hele historien

Historie 6:

Jeg vet ikke helt hva det er å være lesbisk på riktig måte. Eller bifil, som må være ordet for en som meg. Det vet jeg.

Deltaker 7 - les hele historien

Historie 7:

Verdensbilde mitt. Identiteten min. Forlovelse. Baby i magen.

Deltaker 8 - les hele historien

Historie 8:

«Etter å vært skilt i 4 år, følte jeg meg klar for ny kjæreste. Jeg hadde ikke hatt en date på 32 år.

Deltaker 9 - les hele historien

Historie 9:

Jeg har forelsket meg i klassevenninner, har utforsket jenteforelskelser som ung voksen. Vært sammen med gutter, tilpasset meg, innbilt meg at å gjøre ‘som alle andre’ var det eneste riktige.

Fakta er at jeg er lesbisk.

Deltaker 11 - les hele historien

Historie 10:

Forvandlingen: Der inne er store flater med gulv som skal vaskes. Fire barn gleder seg til jul.

Deltaker 12 - les hele historien

Historie 11:

Savn av pupper og kvinnekropp 

Du, du skulle ikke fått deg en jentekjæreste?» sa plutselig gubben en dag. «Hva?» Hva var det han sa?

Deltaker 13 - les hele historien

Historie 12:

En dag prøver jeg en binder.

Jeg føler meg kul og eksperimentell, dette er sånt ungdommen driver med (herregud, når begynte jeg å omtale noenogtjue-åringer som «ungdommen», er jeg 80?) Uansett, det viser seg at binder er FANTASTISK.

Deltaker 14 - les hele historien (langlesing)

Historie 13:

Da jeg var en ung jente, visste jeg ingenting om at to jenter eller to gutter kan være kjærester. Og jeg var sammen med gutter, som alle jenter jeg kjente.

Deltaker 16 - les hele historien

Historie 14:

Livet mitt har føltes som et stykke drivved hvor jeg har drevet rundt med strømmen – blitt med – latt meg styre av andres fordommer og min egen frykt. Hvor «tryggheten» har vært den dominerende følelsen som fikk bestemme.

Deltaker 18 - les hele historien

Historie 15:

En refleksjon fra en som nylig fant hjem, men mest av alt er dette en takk til henne som som gikk for å ta vare på seg selv.

Deltaker 20 - les hele historien

Historie 16:

60 år: Kan jeg tørre det? Er dette en mulighet for meg? Jeg snudde så langsomt blikket mitt mot kvinner. Samtidig var jeg i krig med meg selv. Du er syndig – du er feil – du er forvirret – det går over – du må skamme deg.

Deltaker 10 - les hele historien

Historie 17:

Styrken vokste på innsiden. Tafattheten, tausheten, oppgittheten, det mørke seige tjæreaktige begynte å vike.

Deltaker 17 - les hele historien

Tekstene i antologien ‘1001 grunner til ikke å komme ut… + den ene jeg forsto’ ble samlet inn på et arrangement med samme tittel, som aktivitetsgruppa Late Bloomer Ladies i FRI Oslo og Viken arrangerte på Pride House mandag 26. juni under Oslo Pride 2023.

I arrangementet ønsket LBL velkommen til en åpen samtale og en kreativ skrive-workshop om det ‘å komme ut’ sent i livet. Med arrangementet ønsket LBL å sette ‘late bloomere’ på kartet og lage denne antologien som nå foreligger. Det var flere deltakere på workshoppen enn historier som til slutt, av ulike grunner, utgjør denne antologien (17 historier). 

Per tid, januar 2024, eksisterer det ingen tilsvarende frivillig nettverksgruppe som LBL for skeive menn som er ‘late bloomere’ (noe Helseutvalget tidligere har arrangert), skjønt HoDa – Homser i Dagslys eksisterer – og er en aktivitetsgruppe i FRI OV som består av voksne menn som møtes til sosiale treff og drar på turer sammen, noe også Fjellgruppen – som er menn som liker menn som liker fjell – gjør. 

Transpersoner og ikke-binære kan blant annet møtes til T-kafe – og PKI arrangerer samtalegrupper (2024). 

Og VisiBle er en møteplass for alle under bi eller panfile og alle andre under Bi+ paraplyen. 

I tillegg finnes det mange grupper og aktiviteter for skeive i FRI Oslo og Viken som tar deg godt imot. Les mer om alle gruppene og aktivitetene våre her.