Tekst fra antologien ‘1001 grunner til ikke å komme ut… + den ene jeg forsto’

Håret hennes hang så flott nedover ryggen. Jeg husker at jeg fulgte litt etter henne de dagene jeg var på sørlandscamping med familien – på avstand. Vi snakket aldri et ord sammen. Hun var min første jenteforelskelse, og som de fleste senere, på avstand.

For et par år siden var jeg som 60-åring på det ytterste stupet igjen. Leve – ikke leve. Øyeblikket som tok meg tilbake fra stupet kom da jeg innså hva som manglet for at jeg kunne ta livet mitt på alvor. Jeg var jo så gammel, var det ikke for sent? Så kom et lite håp. Kan jeg tørre det? Er dette en mulighet for meg? Jeg snudde så langsomt blikket mitt mot kvinner. Samtidig var jeg i krig med meg selv. Du er syndig – du er feil – du er forvirret – det går over – du må skamme deg. Jeg var tolerant overfor alle andre, men fryktelig streng mot meg selv.

Fra dette øyeblikket begynte jeg å gå med millimeterskritt mot et miljø hvor jeg skulle møte likesinnede. Det tok to år før jeg nærmet meg Fri sine lokaler fra jeg fikk et navn jeg kunne kontakte. Da jeg kunne fortelle en prest hvem jeg var og ikke bli fordømt og kastet på dør, kunne jeg samtidig veldig sakte bli mer tolerant overfor meg selv. Jeg vet ikke hva jeg er, og vil ikke sette noen merkelapp på meg selv. Jeg vet bare at jeg kan være tiltrukket av både kvinner og menn.

Nå ser jeg kvinner overalt. For noen uker siden satt jeg og datteren min i bilen og ventet på at to fotgjengere skulle gå over veien. Så du den nydelige hunden? – sa datteren min. Jeg så to nydelige damer som krysset veien foran oss, og lurte på om de var et par.
Hunden så jeg aldri noe til.

Deltaker 10

Illustrasjon. Sterkere med deg - Rosa trekant, FRI-logo og 24 ulike flagg med identitesmarkører i bakgrunn.

Denne teksten er fra antologien ‘1001 grunner til ikke å komme ut… + den ene jeg forsto’, som ble samlet inn på arrangementet med samme tittel, som aktivitetsgruppa Late Bloomer Ladies i FRI Oslo og Viken arrangerte på Pride House mandag 26. juni under Oslo Pride 2023.

I arrangementet ønsket LBL velkommen til en åpen samtale og en kreativ workshop om å komme ut sent i livet. Med arrangementet ønsket LBL å sette Late Bloomere på kartet og lage denne antologien som nå foreligger.