Tusen, tusen takk til folka våre i Drammen Pride-komiteen! 

For oss startet det en mørk vinterkveld. I starten av mars inviterte FRI Oslo og Akershus til åpent informasjonsmøte i Drammen.

Vi gikk ut i avisene og spurte: Vil du være med å lage Drammen Pride? Mange engasjerte folk møtte opp 13. mars og viste interesse for å være med.

Kun tre uker senere satt vi sammen Drammen Pride-komiteen i et stiftelsesmøte.

Sammen med syv ulike folk fra Drammensområdet satte vi oss fore å lage Pride i Drammen for første gang i 2019.

Syv folk, som ikke kjente hverandre fra før, med helt forskjellige bakgrunn, og som ikke har vært med å lage pride før, har siden da jobbet knallhardt.

Nå, kun fem måneder etter det første møtet, er vi her – det skjer – pride i elvebyen starter i morgen!

Vi er utrolig stolte av alt Drammen Pride-komiteen har klart å få til på så kort tid.

Zaira, Marianne, Kathrine, Egil, Øyvind, Arild og Amandus – det er fantastisk hva vi sammen har fått til.

Nå er vi klare for tre dager med debatter, foredrag, fest for store og små, unge og mindre unge, parade, regnbuemesse og mer.

Fra Skakk helg til Drammen Pride

De siste årene har vi ikke hatt aktive lokallag i Buskerud, hverken FRI (tidligere LLH) eller Skeiv Ungdom. Med Drammen Pride håper vi ny giv er på gang.

Det er 14 år siden Skakk helg i Drammen fant sted. I 2005 var det LLH Buskerud og Skeiv Ungdom Buskerud som var arrangør – og vi inviterte da til “ikke helt heterodager”.

Forskjellene fra da til nå, mellom Skakk helg og tidens første Drammen Pride, er både store og små. En forskjell er at vi med Pride lager parade. Og det som gleder oss aller mest, og som kanskje er den største forskjellen mellom 2005 og 2019 er engasjementet vi møter i byen.

Hele byen står bak og er med

Fra første stund har vi, sammen med Drammen Pride-komiteen, møtt en by og kommune som er full av engasjement. Som vil være med, som engasjerer seg og tar ansvar.

Bystyret i Drammen vedtok og bevilget penger til pride i fjor, og det ble gjort vedtak om flagging, før vi hadde folk på plass. Vi satte så i gang – og nå er komiteens forberedende arbeid ferdig.

Denne helgen er det klart for pride på biblioteket, kvinnekveld på Pigen, fetisjfest i Gummibaren, det blir pride for barnefamilier og, senere på kvelden, storfest på Union Scene.

Det blir Pride-fest på ungdommens kulturhus G60, det blir Pride Street i Tollbugata sammen med Record Bar og gjennom hele helga heises regnbueflagget på bybrua og andre steder i byen.

Det blir regnbuemesse i Strømsø kirke. Og folk kan bo på Pride-hotellet, Comfort Hotel Union Brygge, hvor vi har jevnlig har hatt møter med komiteen (og lånt møterom gratis) de siste fem månedene.

Når paraden går gjennom byen, over bybrua med regnbueflaggene til topps på lørdag, kan det nok hende vi feller ei tåre eller ti.

Vi retter en stor, stor takk til folka våre i Drammen Pride-komiteen! 

Og så håper vi folk fra hele Østlandsområdet tar turen til Drammen denne helga og er med å feire kjærligheten!

Happy Drammen Pride, folkens!

Hilsen Yonas og Petter på kontoret, og Brita og resten av FRI OA-styret

Se drammenpride.no for detaljert program!

FRI Oslo og Akershus (FRI OA) er arrangøren bak Drammen Pride. FRI OA er et fylkeslag i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. FRI er arrangøren av de største pridefestivalene i Norge. Per tid har ikke FRI fylkeslag i Buskerud, og i 2020 blir FRI OA (som også er arrangøren som står bak Oslo Pride) antakelig FRI Oslo og Viken, og derfor er vi med på pride-laget i Drammen. FRI OA-familien består av 25 ulike grupper og aktiviteter som lager arrangement og fellesskap for skeie i vår utvidede region. 

 

Drammen Pride Night er den store, offisielle festen som avrunder paradelørdagen under tidenes første Drammen Pride. Hovedfesten vår arrangerer vi på Union Scene. Vi byr på en helaften med underholdning og show fra dørene åpner klokken 19:00 til dørene stenger 03:30. Show og artister: ► Big Daddy Karsten. ► MIMMI. ► Ferdinand. ► Fifi von Tassel, som presenterer burlesqueshow og dragqueens, med: ►► Phoenix D'vine, Bleach Boo-Boo, Luna Sugarcane, Knockout Noire, Teddy Milkskjegg og Nabi Yeon Geisha. ► Gutta - dragkings. ► DJ Beryl Diane ► DJ Smith. ► Anthony Diaz.

Drammen Pride Night er den store, offisielle festen som avrunder paradelørdagen under tidenes første Drammen Pride. Hovedfesten vår arrangerer vi på Union Scene. Vi byr på en helaften med underholdning og show fra dørene åpner klokken 19:00 til dørene stenger 03:30. Show og artister: Big Daddy Karsten, MIMMI, Ferdinand, Fifi von Tassel, som presenterer burlesqueshow og dragqueens: Phoenix D’vine, Bleach Boo-Boo, Luna Sugarcane, Knockout Noire, Teddy Milkskjegg og Nabi Yeon Geisha. I tilleg kommer Gutta – dragkingsgruppe, DJ Beryl Diane, DJ Smith og Anthony Diaz.