Pride 2023: I møte med det vi for tiden opplever som et styrtregn av kildeløse og populistiske ytringer mot skeive, blir det store spørsmålet – hva kan vi gjøre? Her er noen grep vi mener folk kan ta.

Debattspaltene i aviser og i sosiale medier flommer det over av påstander om at FRI, pride og skeive organisasjoner er ideologi. At vi sprer propaganda.

Det er et styrtregn av “kritiske” meningsytringer. Det som uhemmet har fått spille seg ut i mindre aviser over lang, lang tid, skjer i mainstream-media nå.

Det kan virke umulig å stoppe styrtregnet av ytringer som stiller FRI, pride og andre skeive organisasjoner opp som hovedfienden. I dette meningsklimaet er alle nyanser visket vekk, noe som også er hensikten til alle som stiller seg opp som (vår) “motvekt”.

Hva kan vi gjøre?

‘Sterkere med deg’ er fanen FRI heiser i år. Vi håper vi kan være akkurat det – sterkere med deg. Men, hva kan vi – som enkeltmennesker – gjøre for å stoppe styrtregnet som faller kun ett år etter at hatet fikk dødelige konsekvenser?

1. Les Per Kochs artikkel «Ulver i akademiske fåreklær».
Vi mener Kocks artikkel gir et viktig innblikk i hva det er som skjer når FRI og andre kjemper for det som helt enkelt er menneskerettigheter. Koch er redaktør i Fagbladet Forskningspolitikk.

2. Les Axel Fjelds artikkel «Uviljen mot de skeive».
Fjeld er tillitsvalgt på jernbanen, master i filosofi fra UiB og leder LO i Bergen og Omlands Antirasistiske utvalg, og teksten hans studerer hvorfor hatere hater.

3. Delta!
Oslo Pride 2023 starter fredag 23. juni. Vi håper byen fylles til randen med kjærlighet under hele festivaluka; at folk blir med i paraden 1. juli og at alle deltar i alt som skjer.

4. Engasjer deg!
Ta gjerne en titt på alle arrangementene FRI har under Oslo Pride. Vi håper folk tar med seg nyansene i alle saker og debatter, og ikke aksepterer populistiske premisser som legges til grunn for all verdens “kritiske” ytringer mot skeive.

5. Bli medlem!
Vi håper flest mulig vil støtte den skeive organiserte “homolobbyen” – den som nynazistene som kjent vil knuse.

Vi blir sterkere med deg om du blir medlem i FRI, Skeiv Ungdom, Skeiv Verden, PKI eller en av de andre organisasjonene, våre mål er, tross alle «kritiske» advarsler, og til tross for at våre organisasjoner er ulike, å skape en verden med plass til alle.

Vi i FRI tror på at trygge barn og unge blir trygge voksne, og at en på sikt kan skape et samfunn hvor vi alle kan leve (og delta) trygt, uavhengig hvem vi er eller hvem vi elsker.

Nå lurer noen helt sikkert på om vi selv er etterrettelige med denne artikkelen og påstanden om et “styrtregn” av kritiske ytringer mot skeive. Hvis så er det bare å ta en titt på tallenes tale i punkt 11 i vår årsrapport fra 2022.

Ja, vi håper vi er sterkere med deg. Spesielt i tider hvor det er ekstra krevende.

God pride ønskes alle,
hilsen styret i FRI Oslo og Viken

 

 

PS!
Lørdag 24. juni klokken 13:00 er det forøvrig rapportlansering på Pride House: Ytringsklimaet for skeive på Twitter og Facebook: Terrorangrepet under Oslo Pride 25. juni i fjor rystet hele befolkningen. Men i den skeive bevegelsen hadde mange en følelse av at ordskiftet hadde hardnet til. Folk opplevde at netthets mot skeive, særlig mot transpersoner, hadde økt. Men stemmer det? Dette har FRI og Amnesty International Norge nå undersøkt sammen med analysebyrået Analyse og Tall.