Forbi det binære. Torrey Peters og Carline Tromp

tir30mai19:00tir20:00Forbi det binære. Torrey Peters og Carline TrompInnledning ved Christine Jentoft

Hva

Tirsdag 30. mai 2023, kl. 19:00 til kl. 20:00
Sal: Wergeland
Arrangør: Litteraturhuset
Inngang: Billett
Priser: General admission 120,-Student 70,-

Torrey Peters har gjort brakdebut med boka Detransition Baby, som er den første romanen av en transkvinne som når bredt ut på de internasjonale bestselgerlistene. Peters viser oss kompleksitetene i livet som trans, og sammenligner det å gå gjennom kjønnskorrigerende behandling, med cis-kvinner som gjennomgår en skilsmisse: Alt du trodde om hvordan fremtiden din skulle være må forkastes, og du må skape en helt ny identitet der samfunnet ikke har noen ferdige maler.

Romanen handler om transkvinnen Reese som alltid har ønsket seg barn, hennes transkjønnede ekskjæreste Ames og hans gravide kjæreste. Kan de få til å være foreldre sammen, og hvordan skal i så fall det se ut? Hvem skal være rollemodellene? Hvordan skape et liv som transkvinne når så mange dører fortsatt er lukket?

Detransition, Baby kommer nå på norsk i Kirsti Vogts oversettelse, og gir unik innsikt i hverdag og dilemmaer transkjønnede står ovenfor. Romanen ble blant annet nominert til The Women’s Prize for Fiction, og blir hyllet for komplekse transkarakterer og for å tegne et sannferdig bilde av transmiljøet i New York.

Carline Tromp er forfatter, litteraturkritiker og redaksjonssekretær i Klassekampen, og møter Peters til samtale om kjønn, seksualitet, familie og å begynne på nytt.

Samtalen introduseres av Christine Marie Jentoft, samfunnsdebattant og rådgiver for kjønnsmangfold i FRI, som har vært en viktig stemme i den norske transdebatten i over 10 år. Hun ble tildelt PKIs Ærespris for sin innsats for likeverd for LHBT-personer i 2022, og til Årets Skeive Forbilde på Regnbuegalla i 2023.

Arrangementet foregår på engelsk. Peters vil også holde foredraget «Skrev Hemingway translitteratur?» onsdag 31. mai kl. 19.00.

Tid

30. mai 2023 19:00 - 20:00(GMT+02:00)