Bilde: Kim Friele fyller 86 år i dag. Gratulerer med dagen, Kim! Bilde fra avdukingen av din benk utenfor Nasjonalteateret stasjon under Oslo Pride 2019. Foto: Petter Ruud-Johansen.

Karen-Christine Friele, hele vår skeive bevegelses ubestridte forkjemper og dronning, ble født i dag – 27. mai – for 86 år siden.

Gratulerer med dagen, Kim. Tusen takk for at du gikk foran!

Vi er i dag – og for alltid – evig takknemlige for ALT Kim og hele vår skeive bevegelse opp gjennom årene har ofret for oss som vokser opp i dag.

Som spydspissen i DNF-48 banet Kim Friele vei for alle som fulgte etter i LLH, nå FRI. Kim banet vei for Homodagene, Skeive dager og Pride-festivaler land og strand rundt i hele Norge.

Kim kjempet utrettelig i media.

Kim kjempet for oss i rettssalene, sloss med politiet og drev fram informasjonsarbeid på radio og TV. Kim representerte hele miljøet vårt i en tid da vi var både usynlige og kriminelle.

Uten Kim Friele kan mye ha sett annerledes ut i dag.

På Kims vakt i «forbundet» ble straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte sex mellom menn, avskaffet i 1972.

Kim var valgt leder i foreningen vår fra 1966 til 1971, og generalsekretær fra 1971 til 1989.

Foreningen vår, som du ledet så lenge, Kim, fortsetter arbeidet i dag med full kraft – med din kraft.

Kim mottok Fritt Ords Pris i 1978. Og hun leverte denne tilbake i 2009, i protest mot at prisen det året ble tildelt Nina Karin Monsen. Det forteller mye om dronningen vår.

Tusen takk for alt du har ofret for å gjøre Norge til et bedre land å leve i for alle som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet, Kim.

Vi feirer dagen din og deg.

Gratulerer med dagen, Kim!

 

Mer om og med Kim: