Bilde: Kim Friele fyller 85 år i dag. Gratulerer med dagen, Kim! Bilde fra avdukingen av din benk utenfor Nasjonalteateret stasjon under Oslo Pride 2019. Foto: Petter Ruud-Johansen.

  1. Hjem
  2. Aktuelt/nyheter
  3. Gratulerer med dagen, Kim!

Karen-Christine Friele, hele Norges ubestridte «homodronning», ble født i dag – 27. mai – for 85 år siden. 

Gratulerer med dagen, Kim. Tusen takk for at du gikk foran!

 

Vi er i dag – og for alltid – evig takknemlige for alt Kim og hele homobevegelsen opp gjennom årene har ofret for oss som vokser opp i dag.

Som spydspissen i DNF-48 banet Kim Friele vei for alle som fulgte etter i LLH, nå FRI. Kim banet vei for Homodagene, Skeive dager og PRIDE land og strand rundt i hele Norge.

Kim kjempet (og kjemper fortsatt) utrettelig i media.

Kim kjempet for oss i rettssalene, sloss med politiet og drev fram informasjonsarbeid på radio og TV. Kim representerte hele miljøet vårt i en tid da vi var både usynlige og kriminelle.

Uten Kim Friele kan mye ha sett annerledes ut i dag.

På Kims vakt i «forbundet» ble straffelovens paragraf 213, som kriminaliserte sex mellom menn, avskaffet i 1972.

Kim var valgt leder i foreningen vår fra 1966 til 1971, og generalsekretær fra 1971 til 1989.

Kim mottok Fritt Ords Pris i 1978. Og hun leverte denne tilbake i 2009, i protest mot at prisen det året ble tildelt Nina Karin Monsen. Det forteller sitt om dronningen vår.

Tusen takk for alt du har ofret for å gjøre Norge til et bedre land å leve i for alle som bryter med samfunnets normer for kjønn og seksualitet, Kim.

Vi feirer dagen din og deg, og inviterer samtidig til medlemsmøte og valg av delegater til Landsmøtet i FRI 2020, for medlemmer i Oslo og Viken-området.

Foreningen vår, som du ledet så lenge, Kim, fortsetter med full kraft – med din kraft.

Og igjen, gratulerer med dagen, Kim!

Mer om og med Kim:

 

  • Les intervju med Kim som nylig ble publisert på Gaysir (16.05.2020).
  • Les om Kim Frieles benk.
  • Se Kim i aksjon da vi markerte at det hadde gått 45 år siden straffelovens paragraf §213 ble opphevet i 2017. Se opptaket fra markeringen.
  • Og les mer om Kims virke på Skeivt Arkiv.

Bli delegat for FRI Oslo og Viken

Landsmøtet i FRI arrangeres helgen 2.-4. oktober 2020. Landsmøtet velger ny leder av FRI etter Ingvild Endestad (og Kim Frieles arvtaker), og bestemmer FRIs politikk for de neste to årene.

Hvert fylkeslag i FRI skal avholde separate medlemsmøter hvor valg av delegater til landsmøtet skjer. Dette møtet i FRI Oslo og Viken avholdes onsdag 27. mai klokken 18:00. Valg av delegater fra hele Viken og Oslo skjer digitalt på Zoom, og påmelding til møtet er påkrevet.