Synne Arnesen Jenseg og Peter Sterten er pådriverne i FRI Klatring – en aktivitetsgruppe i FRI Oslo og Viken. Nå inviterer gruppa til stolt og fri klatring under Oslo Pride. 

– Helt fra starten har vi sagt til folk at de kan møte oss enkeltvis, før vi går inn til gruppen sammen og starter med klatringen. Dette har vi fått god tilbakemelding på – noe folk får en trygghet av, sier Synne og Peter, og inviterer under Oslo Pride-uken til to åpne og gratis arrangement.

– En i gruppen har også sagt at de føler at fokuset på hvilket kjønn man er, er befriende fraværende i klatregruppen. Dette er ikke alltid tilfelle for kvinner i klatresammenheng, fordi man kan oppleve å bli frarådet å klatre noen typer ruter. Vi legger også fokus på at vi ikke er et lag, derfor er ingen forpliktet til å møte opp hver gang – og ingen får en sur mine om det er lenge siden sist. Gruppen handler mest om det sosiale, klatringen er bare et artig bakteppe, sier Synne og Peter.

Onsdag 22. juni FRI klatring turen til Friluftshuset Sørenga for litt hverdagsbuldring klokken 18:00. Les mer!

Søndag 26. juni  tar så gruppa turen ut til Speidersteinen i Østmarka klokken 14:00. Der finner våre skeive klatrere ruter som passer for de fleste, uansett hvor mye eller lite erfaring folk har med buldring. Les mer!

Begge arrangement er gratis og rusfrie!

Hva er den indre motivasjonen for dere (som nøkkelpersoner i gruppa)?
– Da vi flyttet til Oslo kjente vi ikke så mange, og lette etter et sted vi kunne møte likesinnede utenfor konteksten av alkohol og festing. Vi var blitt glad i klatring, men kjente ikke så mange som drev med dette i Oslo enda. Slik oppsto ideen om å mette begge disse behovene ved å skape en åpen klatregruppe under FRI. Hvis vi følte det slik, tenkte vi nemlig at det var godt mulig det var flere som gjorde det, forklarer Peter og Synne.

FRI Klatring er til for alle dere som ønsker et sosialt sted å møtes for å klatre og buldre. Skeive og alleierte er velkommen enten de er nybegynner eller erfaren – uansett kjønn, seksualitet, uttrykk, alder eller hva som helst. Gruppa har ingen krav til verken toppform eller ferdigheter. Og det mangler ikke på tips og veiledning for deg som er nybegynner!

Pandemi-start og inkluderende møteplass

Gruppa ble startet opp i 2020 – rett før pandemien inntok verden.

– Jeg begynte med å sende en e-post med forslaget om gruppa til FRI, og da jeg raskt fikk positivt svar ble ideen plutselig veldig ekte og forpliktende. Men etter det første møtet med FRI hjalp de meg å få på plass det første arrangementet, og da var vi i gang. Vi var uheldige med timingen og startet opp i februar 2020, rett før Norge stengte ned, derfor fikk vi en litt treg start. Til tross for det har vi hatt en god og jevn vekst det siste året, og ting har gått litt av seg selv. Vi har hele veien fått gjøre som vi vil og alltid hatt FRI i ryggen når vi har trengt hjelp, sier Synne.

Nå to år etter oppstart av gruppa er det endelig klart for litt pride-klatring, i trygge omgivelser, på flere forskjellige måter.

– Det viktigste for oss er å ikke være ekskluderende. Vi syntes det er viktig å skape en møteplass der man bare kan være seg selv, fokusere på å ha det gøy, og kan utfordre seg selv i trygge omgivelser, avslutter Synne og Peter og ønsker folk velkommen.

  • Onsdag 22. juni FRI klatring turen til Friluftshuset Sørenga for litt hverdagsbuldring klokken 18:00. Les mer!
  • Søndag 26. juni – tar så gruppa turen ut til Speidersteinen i Østmarka klokken 14:00. Der finner våre skeive klatrere ruter som passer for de fleste, uansett hvor mye eller lite erfaring folk har med buldring. Les mer!
  • Begge arrangement er gratis og rusfrie!

FRI Klatrings arrangement publiseres i vår kalender på denne nettsiden og i egen gruppe på facebook. Join gjerne gruppa på facebook!