– I kveld ser vi opp mot regnbuen og stjernene og minnes Kim Friele med takknemlighet, sier Nils-Erik Aasen Flatø, leder av FRI Oslo og Viken.

Oslo hedrer Kim Friele med å lyse opp regnbuen over hovedstaden i kveld. Fra klokken 16:00 til midnatt denne mandagen lyser Oslo kommune opp hopptårnet i Holmenkollen i regnbuens farger for å hedre den skeive bevegelsens førstedame.

Se lystenningen som skjedde klokken 16:00, mandag 6. desember.

 

– Det gjør at vi i kveld kan se opp mot regnbuen og stjernene og minnes Kim med takknemlighet. Og vi kan takke for at hun gikk foran, brøytet vei og sloss for åpenhet gjennom et langt liv på barrikadene, sier Aasen Flatø.

Kim Friele, født 27. mai 1935 – død 22. november 2021, ble bisatt mandag 6. desember 2021 i Oslo domkirke.

Friele var formann i forløperen til dagens FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Det Norske Forbundet av 1948 (DNF-48) fra 1966 til 1970 og generalsekretær fra 1971 til 1989.

Friele var blant mye annet en helt sentral leder i kampen for avkriminalisering av homofili i Norge (1972).

– Uten Kims innsats hadde vi sannsynligvis ikke kommet så langt som vi har kommet i Norge i dag når det gjelder kjærlighetens verdi og skeive personers menneskeverd og rettigheter, sier Flatø, og avslutter:

Nils-Erik Flatø - leder av FRI Oslo og Viken

Nils-Erik Flatø – leder av FRI Oslo og Viken.

– Nå hviler ansvaret på oss. En bauta har gått bort og vi vil hedre Kims minne med å fortsette kampen. Tusen takk også til Oslo kommune som er med på å hedre hele vår skeive bevegelses førstedame, Kim Friele, med å lyse opp regnbuen over hovedstaden i kveld, sier Nils-Erik Aasen Flatø.

Bilder, video og tekst kan benyttes fritt av media mot kreditering.
Tekst, foto, video og redigering: Petter Ruud-Johansen, FRI Oslo og Viken.
Musikk: “Beautiful Beginnings” av Global Genius (Facebook Sound Collection).