Skeiv kunnskap i skolen
Skeiv kunnskap tilbyr helhetlig kompetanseheving om normer, kjønn og seksualitet til Osloskolen for å bekjempe homofobi, transfobi og mobbing.
Tilbudet er gratis for alle Oslos skoler – på alle nivåer.
Skeiv kunnskap i skolen leveres i samarbeid med Rosa kompetanse i FRI og Restart i Skeiv Ungdom.
Bestill kompetanseheving med Skeiv kunnskap - gratis!

«Det var utrolig lærerikt (..). Elementer fra kurset blir jevnlig trukket fram i voksengruppa. Jeg tenker at det er fordi vi nå har blitt mye tryggere på å snakke om disse temaene uten at vi er redde for å trå feil.
Lærere, elever og ledelse:
For å bekjempe homofobi, transfobi og mobbing
Skeiv kunnskap tilbyr en helhetlig kompetanseheving om normer, kjønn og seksualitet for Osloskolen for å bekjempe homofobi, transfobi og mobbing.
Formålet er at ledelse, lærere og ansatte, og elever, alle får lære mer om normer knyttet til kjønns- og seksualitetsmangfold og får den kunnskapen en trenger for å skape en trygg og inkluderende skole for alle.
Se video og hør Olav Knutsen, rektor ved Sagene skole, forteller om sine erfaringer med Skeiv kunnskap:
«Skolens normer skapes i fellesskap. Det er derfor viktig å skape rom for felles refleksjoner slik dette prosjektet har gjort.»
Utdypende beskrivelse av tilbudet
Skolepakken – tilbys gratis til alle Osloskoler – gjennomføres i fire deler.
Gjennom tilpasset undervisning for ledelse, ansatte og lærere, og elever tilbyr vi kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold og undersøker hvordan normer for kjønn og seksualitet påvirker skolehverdagen både til elever og ansatte.
Del 1: Møte med skoleledelsen (2 t)
I forkant av møtet gjør Skeiv kunnskap en kartlegging av skolens nettsider og praksis for inkludering av mangfold og anti-mobbearbeid, i dialog med ledelsen. I et 2 timer langt møte får ledelsen:
- undervisning for ledelse om kjønns- og seksualitetsmangfold, normer og inkludering.
- diskusjonsoppgaver og refleksjonsoppgaver om skolekultur og ledelsesansvar for et godt skolemiljø for alle – som arbeidsgiver, ansatt, kollega og elev.
- om det ikke er gjort ennå, velges en kontaktperson for Skeiv kunnskaps skolepakke som skal følge opp arbeidet
- avtale tidspunkt for oppfølgingsmøte etter at Rosa kompetanse og Restart har gjennomført kurs
Del 2: Forelesning og diskusjonsoppgaver med ansatte (3 t)
Rosa kompetanse: kurs for alle lærere og ansatte
- Rosa kompetanse møter kursdeltakerne med utgangspunkt i at de aller fleste ønsker å gjøre en god jobb
- Undervisningsopplegg som inneholder både teori og konkrete verktøy som kan brukes i skolehverdagen. I tråd med LK06 snakker vi blant annet om kjønnsidentitet, heteronormativitet, seksuell orientering, variasjoner i familieformer og bruk av homorelaterte skjellsord
- Vi søker å bekrefte og forsterke ønsket praksis, og å legge til rette for refleksjonsprosesser hos kollegiet vi besøker som kan leve videre etter endt kurs.
- De ansatte i tiltaket har skolefaglig bakgrunn og har et profesjonsrettet, praksisnært utgangspunkt Rosa kompetanse skoletiltak trekkes frem i NOU 2015:2 og i Likestillingsmeldingen.
Mer info om Rosa kompetanse finner du her.
Del 3: Undervisning med elever (3 skoletimer/ en halv skoledag per klasse)
RESTART – skoletiltaket til Skeiv ungdom: undervisning for elever
Gjennom foredrag, diskusjon, video og øvelser utforsker og utfordrer vi sammen med elevene normer og forventninger knyttet til kjønn og seksualitet.
Undervisningen varer i 135 minutter (45 min x 3) og har som mål at:
- Elevene får kunnskap om at det finnes et mangfold av kjønn og seksualiteter. Vi er alle forskjellige og det er bra!
- Elevene skal kunne oppdage normer og hvordan enkelte normer kan være begrensende.
- Gjennom kritisk tenking og økt kunnskap om kjønns- og seksualitetsmangfold får elevene vilje og verktøy til å redusere og forebygge identitetsbasert mobbing og bli trygge i egen identitet.
Restart er blant annet anbefalt i “Trygghet, mangfold, åpenhet – Regjeringens handlingsplan mot diskriminering på grunn av seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk 2017–2020”.
Mer informasjon om Restart og Skeiv Ungdom finner du her.
Del 4: Oppfølgingsmøte med skoleledelsen (2 t)
Skeiv kunnskap: evaluering og oppfølging
Skeiv kunnskap sender ut evalueringsverktøy til skolen i forkant av møtet. På møtet diskuterer vi erfaringer med skolepakka, tilbakemeldinger fra ledelsen, lærere og elever, og videre arbeid for å skape en trygg skole fri fra mobbing og diskriminering.
Vi anbefaler at de fire delene i skolepakka gjennomføres i løpet av max 12 måneder.
Sammen med din skole diskuterer vi hvordan en kan jobbe for å skape en trygg og inkluderende skole for alle, fri for mobbing og trakassering. Undervisningen inkluderer refleksjonsoppgaver med yrkesrelevante case for ledelse og ansatte og øvelser tilpasset ulike elevgrupper.
Ved å bestille Skeiv kunnskap til din skole får du tilgang til litteraturliste og metodehefter utviklet av Skeiv Ungdom, Rosa kompetanse og Skeiv kunnskap.
Innholdet i tilbudet kan knyttes opp til kompetansemål i samfunnsfag, naturfag, norsk og KRLE/religion og livssyn.
Skeiv kunnskaps skolepakke og kompetansehevingstilbud ble pilotert ved to skoler i Oslo høsten 2016 i samarbeid med Utdanningsetaten i Oslo, og fikk gode tilbakemeldinger.
«Et viktig bidrag i det kontinuerlige arbeidet for et godt læringsmiljø, fritt for mobbing og krenkelser»
«Jeg tror vi som skole er bedre istand til å ivareta skeive etter å ha deltatt i Skeiv kunnskaps skolepakke»