Hvordan bruke språket – hvordan oppføre seg?

Kjønnsnormene i samfunnet er så sterke at noen synes det er vanskelig å vite hvordan en skal oppføre seg i møte med folk som bryter med dem – kjønnsnormene altså.

Hvordan skal man snakke om transfolk? Og hvordan skal en oppføre seg?

Hvordan skal man for eksempel forholde seg til at noen bytter navn eller pronomen?

Det hele er i grunn ikke så vanskelig som en kanskje tror. Og om du lurer på begrepet cis – les mer om det her!

For å lette på «utfordingen» har vi utviklet ti gode tips og cis-vettregler – for alle som ikke er trans:  

 

Cis-vettregler – ti gode tips:


1. Spør i tide

Hvordan bør du møte folk? Lurer du på hvem noen er eller hva du skal kalle folk? Vi anbefaler at du gjør som i de tilfellene du lurer på hva folk heter: Spør!

2. Vær åpen

Når noen kommer ut som trans er det lov å spørre, «Hva vil det si?» eller «Hva betyr det?». Ingen forventer at du skal ha full peiling, men vær  åpen og lyttende.

3. Ikke snakk om kropper, snakk om hele mennesker

Ikke still for mange eller for intime spørsmål. Å spørre og grave etter detaljer om folks underliv er ikke ok. Uansett kjønn!

4. Ikke anta

Når noen for eksempel kommer ut som dame går det ikke automatikk i at vedkommende ønsker å gå med høye hæler eller kjoler. Alle definerer kjønn på egne premisser.

5. Bruk navnet til folk

Med mindre folk sier noe annet, bruk det navnet folk selv bruker og har valgt. Det er lov å glemme seg, en sjelden gang. Om du virkelig sliter – gå hjem og tren på det.

6. Det er ikke din fortelling!

Aldri fortell andre at vennen din er trans, med mindre du har fått beskjed om å dele det med noen. Det er opp til vennen din å bestemme hvem som skal få vite hva og når.

7. Vær tålmodig

Å finne ut av seg selv og sin egen identitet er en prosess som som de fleste mennesker bruker mange år på. Det gjelder også transpersoner. Gi folk den tiden de selv trenger. Dette kan noen ganger innebære flere  navneendringer før hen finner noe som sitter.

8. Fleip heller om deg selv enn om andre

Vær kritisk til transvitser i hverdagen. Fleip om transer og menn i kjoler bidrar til å gjøre hverdagen utrygg for transfolk. Vits i vei, men ikke om meg.

9. Bruk alltid ønsket pronomen

Hun, han og hen er i dag de tre mest brukte pronomene. Bekreft andre og vis respekt ved å bruke riktig pronomen. Spør gjerne hvilket pronomen hen selv bruker.

10. Det er ingen skam å snu

Har du tråkket i salaten og ikke vært helt snill og grei? Ja, da er det best å snu. Start med å si unnskyld og vis forståelse hvis din oppførsel har skapt reaksjoner. 

11. Transpersoner er like forskjellige som alle andre

Hvis du kjenner en transperson, så kjenner du én transperson. Transpersoner er like forskjellige som alle andre, og det er viktig å ikke forvente at enhver transperson representerer transfolk som gruppe.

Kjønnsmangfoldige arrangement i FRI Oslo og Viken:

mai

fre07mai18:0020:00Digitalt arrangementVirtual EventDigital T-kafe - for hele landetT-cafe - digital edition - Norway18:00 - 20:00 Arrangement av : FRI Oslo og Viken

juni

fre04juni18:0020:00Digitalt arrangementVirtual EventDigital T-kafe - for hele landetT-cafe - digital edition - Norway18:00 - 20:00 Arrangement av : FRI Oslo og Viken

X
X