4.3. Feminiserende kjønnsbekreftende behandling

Publisert: 19.04.2021

Feminiserende kjønnsbekreftende behandling kan redusere kjønnsdysfori for personer registrert som mann etter fødsel og identifiserer seg som kvinner eller ikke-binære.

Foto: Anna Shvets

Hormonterapi

For mennesker som ble registrert som mann ved fødsel og som ønsker et mer feminint utseende kan man redusere produksjonen av testosteron og/eller tilføre østrogen. Om man har testikler som produserer testosteron, er det for mange ønskelig å redusere eller blokkere denne produksjonen. Dette gjøres med preparater som kalles antiandrogener. I tillegg vil det for noen være ønskelig å tilføre østrogen for en mer feminiserende effekt.

Det er meget individuelt hvilke effekter man får og hvor raskt man merker det, men generelt kan man si at det å fjerne tilførselen av testosteron og erstatte den med østrogen fører til følgende effekter på sikt:

  • Mer feminin fettfordeling, det vil si at man får mer fett på hofter, rumpe og brystutvikling</li>
    Redusert muskelmasse og muskelstyrke
  • Mykere hud
  • Redusert libido eller sexlyst
  • Færre spontane ereksjoner
  • Redusert testikkelstørrelse
  • Stopper hårtap på hodet (hår som allerede har falt av kommer ikke tilbake)
  • Mindre hårvekst på kroppen

Feminiserende hormonterapi påvirker ikke stemmeleie, så om man har gjennomgått stemmeskiftet og ønsker å få en lysere stemme er dette noe man må trene på selv eller i samråd med logoped.

Bivirkninger som kan forekomme:

  • økt sjanse for blodpropp
  • brystkreft
  • høyt blodtrykk

Dette er ikke en fullstendig liste, så for å få et fullstendig bilde av potensielle bivirkninger må du snakke med legen din.
På grunn av de potensielle bivirkningene og det faktum at hormonterapi har delvis irreversible effekter på kroppen, er det meget viktig at man tar hormoner i samråd med lege og under god oppfølging slik at man tar vare på egen kropp og helse. Veilederen Endocrine Treatment of Transsexual Persons: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline gir en innføring i hvilke effekter og bivirkninger hormoner har og hvordan de burde gis og følges opp av helsepersonell.

 

Reproduksjon

Om man ønsker å fjerne reproduktive organer eller om man ønsker å gå på hormoner bør man tenke over hvorvidt man ønsker å bevare muligheten til å lage barn. Østrogen har som bieffekt at sædkvaliteten synker drastisk, og de fleste opplever å bli sterile etter en stund.

Det er mulig å fryse ned sædceller. Snakk med legen din om muligheter for å fryse ned sæd i Norge eller utlandet.

Brystoperasjoner

For en del mennesker som ønsker pupper kan østrogen gi ønsket effekt. Hvis man ikke ønsker eller kan ta østrogen, eller om man ikke syns at effekten av østrogenet er god nok, kan man vurdere brystimplantater. For de av oss som går på østrogen kan det være lurt å gå noen år på østrogen før man vurderer kirurgi, dette er både for å se om hormonbehandlingen gir ønsket resultat og fordi resultatet av kirurgi ofte blir mer “naturlig” om man har litt brystutvikling og fett i området fra før.

Genitalekirurgi

Noen mennesker med penis og testikler kan ønske å fjerne dette og i stedet konstruere en vagina og klitoris. Det finnes flere forskjellige metoder for å utføre slik kirurgi. Generelt har metodene blitt bedre og mange opplever gode resultater. Det vil si at mange opplever å være tilfreds med utseende og funksjon. Med funksjon menes muligheten til å ha sex på den måten man ønsker, at man kan tisse uten problemer og muligheten til å oppnå orgasme. Om man har tatt vekk testiklene sine må man gå på kjønnshormoner resten av livet for å opprettholde kroppens funksjoner.

Feminiserende ansiktskirurgi

En del mennesker som har gjennomgått en testosterondominert«mannlig» pubertet opplever å ha ansiktstrekk som er blir tolket som maskuline. Dette kan for eksempel være bredt kjeveparti, bred hake, stort adamseple og andre trekk. For noen gir østrogen ønsket effekt ved at det fører til “mykere” ansiktstrekk, for andre er det vesentlige psykiske plager forbundet med å ha et ansikt som ikke matcher identiteten deres. Det er mulig å forandre ansiktstrekk ved kirurgi, for eksempel ved å operere hake, panne, kjeve eller nese. Husk at kvinner og feminine mennesker kommer i mange utgaver og varianter, det er ikke sikkert andre ser på ansiktet ditt med like kritisk blikk som deg selv.

Kirurgi av adamseple

Noen mennesker som har gjennomgått en “mannlig” pubertet utvikler det vi kaller adamseple. Hos noen er dette veldig synlig og de fleste tenker på dette som noe maskulint. Det er mulig å redusere størrelsen på adamseplet kirurgisk, men dette er risikofylt og kan i verste konsekvens føre til at man mister stemmen og får tydelig arr på halsen. Også dette finnes det mye informasjon om på internett. Snakk med legen din eller annet helsepersonell om dette er noe du vurderer.

Ikke-kirurgiske inngrep: hårfjerning

For de av oss som har uønsket hårvekst på kropp og i ansiktet så er det mulig å fjerne dette ved laser eller elektrolyse. Du kan lese mer om forskjellige hårfjerningsmetoder på nettet. Hudleger og legen din har også kunnskap om dette.

Laser er den mest effektive metoden for å permanent fjerne uønsket hårvekst. Det er dyrt og man trenger ofte flere behandlinger over tid for å oppnå ønsket resultat. Metoden fungerer best på mørke hår mot lys hud. I enkelte tilfeller er det mulig å få refundert pengene det koster å utføre denne typen behandling. Dette gjelder blant annet for mennesker som har fått diagnosen F64.0 (transseksualisme) på Rikshospitalet i Oslo. Snakk med legen din om dette er en type behandling du ønsker deg.

Elektrolyse fungerer best om det er få hår som skal fjernes og om man ønsker å fjerne lyse hår eller om laser ikke fungerer pga. mengde pigmenter i huden.

 

I neste delkapittel tar vi for oss 4.4. Maskuliniserende kjønnsbekreftende behandling


Del på: