Feminiserende hormonterapi

For mennesker som ble registrert som mann ved fødsel og som ønsker et mer feminint utseende kan man redusere produksjonen av testosteron og/eller tilføre østrogen. Mennesker dette gjelder omtales gjerne som følger i medisinske tekster: «Mann til kvinne» (MtK), «male to female» (MtF), «feminiserende hormoner», «transseksuelle kvinner» eller «transkvinner».

Om man har testikler som produserer testosteron, er det for mange ønskelig å redusere eller blokkere denne produksjonen. Dette gjøres med preparater som kalles antiandrogener. I tillegg vil det for noen være ønskelig å tilføre østrogen for en mer feminiserende effekt.

Effekter:
Det er meget individuelt hvilke effekter man får og hvor raskt man merker det, men generelt kan man si at det å fjerne tilførselen av testosteron og erstatte den med østrogen fører til følgende effekter på sikt:

 •     Mer feminin fettfordeling, det vil si at man får mer fett på hofter, rumpe og brystutvikling
 •     Redusert muskelmasse og muskelstyrke
 •     Mykere hud
 •     Redusert libido eller sexlyst
 •     Færre spontane ereksjoner
 •     Redusert testikkelstørrelse
 •     Stopper hårtap på hodet (hår som allerede har falt av kommer ikke tilbake)
 •     Mindre hårvekst på kroppen

Feminiserende hormonterapi påvirker ikke stemmeleie, så om man har gjennomgått stemmeskiftet og ønsker å få en lysere stemme er dette noe man må trene på selv eller i samråd med logoped.

Bivirkninger som kan forekomme: (Dette er ikke uttømmende liste, snakk med legen din.)

 •     økt sjanse for blodpropp
 •     brystkreft
 •     høyt blodtrykk

På grunn av de potensielle bivirkningene og det faktum at hormonterapi har til dels store og irreversible effekter på kroppen, er det meget viktig at man tar hormoner i samråd med lege og under god oppfølging slik at man tar vare på egen kropp og helse.

Maskuliniserende hormonterapi

For mennesker som ble registrert som kvinne ved fødsel og som ønsker et mer maskulint utseende, kan man tilføre testosteron. Mennesker dette gjelder omtales som følger i medisinke tekster: «Kvinne til mann» (KtM), «female to male» (FtM), «maskuliniserende hormoner», «transseksuelle menn» eller «transmenn».

Har man eggstokker vil disse produsere østrogen, men man trenger ikke å undertrykke denne produksjonen utover det å ta testosteron.

Effekter
Det er meget individuelt hvilke effekter man får og hvor raskt man merker det, men generelt kan man si at det å tilføre kroppen testosteron fører til følgende effekter på sikt:

 •     Fetere hud og i noen tilfeller kviser og akne
 •     Mer kroppshår og ansiktshår (skjegg)
 •     Økt muskelmasse og muskelstyrke
 •     Mer maskulin fettfordeling, fettet flytter seg fra bryster og hofter til magen
 •     Slutter å ha mensen og menstruasjonssyklus
 •     Større klitoris
 •     Dypere stemme
 •     Tynnere slimhinner i skjeden
 •     Hårtap på hodet

Bivirkninger som kan forekomme: (Dette er ikke en uttømmende liste, snakk med legen din)

 •     Farlig forhøyet blodprosent
 •     Farlig forhøyede leververdier

På grunn av de potensielle bivirkningene og det faktum at hormonterapi har til dels store og irreversible effekter på kroppen, er det meget viktig at man tar hormoner i samråd med lege og under god oppfølging slik at man tar vare på egen kropp og helse.

Veilederen “Endocrine Treatment of Transsexual Persons: An Endocrine Society Clinical Practice Guidelinegir en innføring i hvilke effekter og bivirkninger hormoner har og hvordan de burde gis og følges opp av helsepersonell.

Reproduksjon

Om man ønsker å fjerne reproduktive organer eller om man ønsker å gå på hormoner bør man tenke over hvorvidt man ønsker å bevare muligheten til å lage barn. Østrogen har som bieffekt at sædkvaliteten synker drastisk, og de fleste opplever å bli sterile etter en stund. Testosteron har den samme effekten, men det er flere eksempler på mennesker som har gått på testosteron en periode i livet sitt, sluttet med testosteron og så blitt gravide.

Om man kirurgisk fjerner eggstokker eller testikler, bortfaller muligheten til å lage barn permanent.

Det er mulig å fryse ned eggceller eller sædceller. Det kan hende du må reise til utlandet for å fryse ned sæd eller egg, vi har nemlig lover i Norge som blant annet forbyr eggdonasjon (det å sette et egg inn i en person som ikke lagde egget). Snakk med legen din om muligheter for å fryse ned sæd eller eggceller.

Operasjoner og annen ikke-hormonell behandling

Mann til kvinne (MtK), male to female (MtF), transseksuelle kvinner og transkvinner

Brystoperasjoner

For en del mennesker som ønsker pupper kan østrogen gi ønsket effekt. Hvis man ikke ønsker eller kan ta østrogen, eller om man ikke syns at effekten av østrogenet er god nok, kan man vurdere brystimplantater. For de av oss som går på østrogen kan det være lurt å gå noen år på østrogen før man vurderer kirurgi, dette er både for å se om hormonbehandlingen gir ønsket resultat og fordi resultatet av kirurgi ofte blir mer “naturlig” om man har litt brystutvikling og fett i området fra før.

Genitalekirurgi

Noen mennesker med penis og testikler kan ønske å fjerne dette og i stedet konstruere en vagina og klitoris. Det finnes flere forskjellige metoder for å utføre slik kirurgi. Generelt har metodene blitt bedre og mange opplever gode resultater. Det vil si at mange opplever å være tilfreds med utseende og funksjon. Med funksjon menes muligheten til å ha sex på den måten man ønsker, at man kan tisse uten problemer og muligheten til å oppnå orgasme. Det finnes mye informasjon på internett om genitalekirurgi, men det meste er på engelsk. Konsulter helsepersonell om du ikke forstår den informasjonen du finner. Om man har tatt vekk testiklene sine må man gå på kjønnshormoner resten av livet for å opprettholde kroppens funksjoner.

Feminiserende ansiktskirurgi

En del mennesker som har gjennomgått en «mannlig» pubertet opplever å ha ansiktstrekk som er blir tolket som maskuline. Dette kan for eksempel være bredt kjeveparti, bred hake, stort adamseple og andre trekk. For noen gir østrogen ønsket effekt ved at det fører til “mykere” ansiktstrekk, for andre er det vesentlige psykiske plager forbundet med å ha et ansikt som ikke matcher identiteten deres. Det er mulig å forandre ansiktstrekk ved kirurgi, for eksempel ved å operere hake, panne, kjeve eller nese. Husk at kvinner og feminine mennesker kommer i mange utgaver og varianter, det er ikke sikkert andre ser på ansiktet ditt med like kritisk blikk som deg selv.

Kirurgi av adamseple

Noen mennesker som har gjennomgått en “mannlig” pubertet utvikler det vi kaller adamseple. Hos noen er dette veldig synlig og de fleste tenker på dette som noe maskulint. Det er mulig å redusere størrelsen på adamseplet kirurgisk, men dette er risikofylt og kan i verste konsekvens føre til at man mister stemmen og får tydelig arr på halsen. Også dette finnes det mye informasjon om på internett. Snakk med legen din eller annet helsepersonell om dette er noe du vurderer.

Ikke-kirurgiske inngrep: hårfjerning

For de av oss som har uønsket hårvekst på kropp og i ansiktet så er det mulig å fjerne dette ved laser eller elektrolyse. Du kan lese mer om forskjellige hårfjerningsmetoder på nettet. Hudleger og legen din har også kunnskap om dette.

Laser

Laser er den mest effektive metoden for å permanent fjerne uønsket hårvekst. Det er dyrt og man trenger ofte flere behandlinger over tid for å oppnå ønsket resultat. Metoden fungerer best på mørke hår mot lys hud. I enkelte tilfeller er det mulig å få refundert pengene det koster å utføre denne typen behandling. Dette gjelder blant annet for mennesker som har fått diagnosen F64.0 (transseksualisme) på Rikshospitalet i Oslo. Snakk med legen din om dette er en type behandling du ønsker deg.

Elektrolyse

Elektrolyse fungerer best om det er få hår som skal fjernes og om man ønsker å fjerne lyse hår eller om laser ikke fungerer pga. mengde pigmenter i huden.

Kvinne til mann (KtM), female to male (FtM), transseksuelle menn og transmenn

Brystoperasjoner

En del mennesker ønsker å redusere eller fjerne mengden fett på brystkassa si. Noen har også ønske om å redusere størrelsen på brystvortene. Om du planlegger å begynne med eller går på testosteron kan det være lurt å gjøre dette i ett år før du fjerner fett på brystkassen. Dette er fordi testosteron bidrar til å redusere mengden fett i dette området, noe som for enkelte gir god nok effekt og som for andre gjør operasjonsresultater bedre. Om du ikke planlegger å ta testosteron eller om du opplever at det ikke er mulig eller hensiktsmessig å vente til du har gått på testosteron i et år kan man likevel fjerne eller redusere mengden fett på brystkassen.

Om man ønsker å redusere størrelsen på brystene men ikke fjerne dem helt kan dette gjøres som en vanlig brystreduksjon. Dette er det relativt lett å finne informasjon om.

Genitalekirurgi

Noen mennesker med eggstokker og livmor kan ha behov for å fjerne dette. Noen kan ønske å fjerne det for å føle seg mer komfortabel med sin egen kropp, andre kan for eksempel oppleve smerter eller hormonell ubalanse som gjør at man velger å fjerne dem. Dette er som oftest enkel kirurgi. Å fjerne reproduktive organer fører til at man mister evnen til å lage barn. Når man tar bort eggstokkene må man tilføre kroppen kjønnshormoner resten av livet. Det er for mange ønskelig å tilføre testosteron, men det er også mulig å tilføre østrogen og andre kjønnshormoner om man ikke ønsker de maskuliniserende effektene testosteron har. Det å fjerne reproduktive organer kan ha en del bivirkninger, som f.eks. økt sjanse for å få problemer med urinveisinfeksjoner, inkontinens og tørrhet i skjeden. Det er i utgangspunktet ikke medisinsk nødvendig å fjerne eggstokker og livmor om man går på testosteron, dette er altså noe du velger helt selv.

Man kan også rekonstruere ytre kjønnsorgan så de ligner mer på en tradisjonell penis. Dette gjøres i all hovedsak på to ulike måter. Man kan bruke det vevet som allerede finnes der og konstruere en liten men funksjonell penis av klitoris. Dette kombineres ofte med testikkelimplantater i ytre kjønnslepper og helt eller delvis lukking av skjeden.

Den andre hovedmetoden er å transplantere vev til området fra arm, lyske eller andre deler av kroppen. Da får man en penis som er relativt stor, men som ikke kan erigeres og som ikke er særlig følsom.

 

Les videre: Korrigerende behandling – selvvalgt og ikke-selvvalgt.

 

Kjønnsmangfoldige arrangement i FRI OA:

mai

fre07mai18:0020:00Digitalt arrangementVirtual EventDigital T-kafe - for hele landetT-cafe - digital edition - Norway18:00 - 20:00 Arrangement av : FRI Oslo og Viken

juni

fre04juni18:0020:00Digitalt arrangementVirtual EventDigital T-kafe - for hele landetT-cafe - digital edition - Norway18:00 - 20:00 Arrangement av : FRI Oslo og Viken

X
X