Vedtekter for FRI Oslo og Viken

Vedtatt og sist oppdatert etter årsmøtet 22. februar 2025.

  1. Formål og navn:

1.1 Organisasjonen navn er FRI Oslo og Viken, forkortet FRI OV, med undertekst Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Oslo og Viken.

1.2 FRI Oslo og Vikens mål er et samfunn der alle åpent kan leve ut sin identitet, kjærlighet, seksualitet og sine kjønnsuttrykk basert på likeverd og samtykke uten fare for å bli diskriminert eller trakassert.

FRI Oslo og Viken skal:

1) Utfordre og endre normer og holdninger knyttet til kjønn, identitet og seksualitet, og arbeide for å bedre utjevne forskjeller i helse og levekår.

2) jobbe opp mot Oslo kommune, kommunene i Viken og Viken fylkeskommune for å gjøre Oslo og Viken til landets mest inkluderende region for vår målgruppe, både som
tjenesteyter, arbeidsgiver og turistmål.

3) bidra til å skape gode møteplasser for personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet, spesielt for unge, eldre og personer som utsettes for flere former for
diskriminering.

FRI Oslo og Viken skal være en åpen og synlig organisasjon,  som forsvarer rettighetene til mennesker som bryter med normer for kjønn og seksualitet.

  1. Medlemskap:
    De som har betalt medlemskap i FRI kan være medlemmer i FRI Oslo og Viken. 
  1. Kontingent:
    Kontingent fastsettes av landsmøtet og innkreves av FRIs sekretariat. 
  1. Taushetsplikt:
    Ansatte og tillitsvalgte i FRI Oslo og Viken skal ikke utad gi opplysninger om hvem som er medlem av FRI eller på annen måte er knyttet til noen av FRI Oslo og Viken sine aktivitetsgrupper eller Oslo Pride, med mindre delte er klarert med den enkelte medlem.

Tillitsvalgte i styret i FRI Oslo og Viken, herunder både ordinære medlemmer og varamedlemmer, har taushetsplikt i saker som angår enkeltmedlemmer og ansettelsesforhold.

  1. Aktivitetsgrupper:

En aktivitetsgruppe i FRI Oslo og Viken defineres som minst tre betalende medlemmer som organiserer en aktivitet som ikke er i direkte konkurranse med andre aktivitetsgrupper, eller strider mot Fri Oslo og Vikens formålsparagraf.

Opprettelse eller tilknytning av lokallag og aktivitetsgrupper til fylkeslaget, vedtas av styret i FRI Oslo og Viken.

Aktivitetsgrupper må følge til enhver tid gjeldende retningslinjer for aktivitetsgrupper, vedtatt av styret i FRI Oslo og Viken

5.1 Årsmøte i aktivitetsgruppen

Alle aktivitetsgrupper som har medlemmer skal avholde et årsmøte. Innkalling til årsmøtet skal være gruppas medlemmer i hende seneste fire uker før møtet. Endelig innkalling med forslag til dagsorden, innkomne forslag og årsberetning inkludert regnskap, skal være tilgjengelig for medlemmene senest en uke før årsmøtet.

Et årsmøte i aktivitetsgruppen skal som minimum behandle:

  • Årsberetning
  • Regnskap
  • Hvis driftsregnskapet overskrider kr. 10.000 skal internrevisor velges. Unntak for dette gjelder omgruppens økonomi er en del av driftsregnskapet til FRI Oslo og Viken
  • Budsjett
  • Innkomne forslag
  • Valg av styre på minimum tre personer

 

Aktivitetsgrupper skal sende årsberetning og regnskap til styret i FRI Oslo og Viken.

5.2 Medlemsskap og kontingent

Styret og tillitsvalgte i aktivitetsgruppene, i utvalg og i Oslo Pride, har et særskilt ansvar for å arbeide for at personer knyttet til disse gruppene er medlem av FRI.

Aktivitetsgrupper kan på sine årsmøter fastsette en avgift for deltakelse i gruppa. Slik avgift kommer i tillegg til medlemskontingenten til FRI, og gir alene ingen medlemsrettigheter i FRI.

5.3 Aktivitetsmidler

Søknadsfrist og informasjon om aktivitetstilskudd blir sendt til alle aktivitetsgrupper og prider etter at årsmøtet har godkjent budsjettet til FRI Oslo og Viken for kommende år. 

  1. Årsmøte i laget:
    Årsmøtet avholdes hvert år innen utgangen av februar. Innkalling til årsmøtet skal være medlemmene i hende senest fire uker før møtet.

Endringsforslag og innkomne saker skal være styret i hende senest to uker før møtet. Endelig innkalling, med forslag til dagsorden, innkomne forslag med styrets merknader/innstilling, årsberetning, økonomisk rapport og eventuelle forslag til vedtektsendringer skal være tilgjengelig for medlemmene senest en uke før årsmøtet.

Stemmerett på årsmøtet til FRI Oslo og Viken har alle medlemmer som har betalt forfalt kontingent, og for nye medlemmer senest tre uker før årsmøtet avholdes.

Politiske og organisatoriske uttalelser kan fremmes på årsmøtet og krever 2/3 flertall for å bli vedtatt.

Årsmøtet skal behandle:

  • Årsberetning for laget.
  • Årsregnskapet for laget.
  • Arbeidsprogram for kommende årsmøteperiode.
  • Budsjett for inneværende år.
  • Innkomne forslag, herunder forslag til vedtektsendringer.
  • Valg av ekstern revisor.
  • Valg av valgkomite.
  • Valg av representanter til Landsstyret i FRI, med inntil fem varaer.

Det skal velges tillitsvalgte til følgende verv:  

  • Styreleder (for to år, velges i partallsår) 
  • 1. nestleder (for to år, velges i partallsår) 
  • 2. nestleder (for to år, velges i oddetallsår) 
  • minst fire (4) styremedlemmer (alle velges for ett år)
  • inntil fire (4) varamedlemmer til styre (alle velges for ett år)
  • Valgkomite (velges for ett år)

6.1 Ekstraordinært årsmøte 

Ekstraordinært årsmøte holdes når 33% av medlemmene krever dette skriftlig eller når styrets flertall krever det. Innkalling skal skje med minst 2 ukers varsel. Saksliste utarbeides av organet som krever ekstraordinært årsmøte. Saksliste og sakspapirer skal være medlemmene i hende senest én uke før ekstraordinært årsmøte. Det kan kun fattes vedtak i de sakene som er satt på sakslisten som er sendt ut.

  1. Styret:
    Styret skal følge arbeidsprogrammet vedtatt på årsmøtet. Styret er vedtaksdyktige når styreleder eller en nestleder, og minst tre styremedlemmer er til stede. En representant fra Skeiv Ungdoms fylkeslag kan møte i styremøtene med fulle rettigheter.

FRI Oslo og Viken sine styremøter er som hovedregel åpne. Alle medlemmer kan være observatører og kan innvilges tale og forslagsrett av styret.

Ved frafall i perioden skal valgkomiteen innstille på erstatninger. Disse vil suppleres inn i styret fortløpende.

  1. Valgkomiteen:
    Valgkomiteen skal bestå av minst tre personer, hvorav én er leder, og i tillegg minst to varaer. Varaene skal holdes fortløpende orientert om valgkomiteens arbeid.  

Valgkomiteen skal komme med en skriftlig innstilling til nytt styre senest en uke før årsmøte.

Valgkomiteen skal tilstrebe at mangfoldet i de skeive miljøene i Oslo og Viken speiles i styrets sammensetning.

  1. Utvalg og prosjektgrupper:
    Styret kan opprette utvalg og prosjektgrupper der dette er hensiktsmessig for å oppfylle arbeidsprogrammet. Styret har ansvar for prosjekter som drives av laget som mottar offentlig støtte.
  1. Oslo Pride:
    FRI Oslo og Viken er stolt eier av festivalen Oslo Pride (Oslo Pride AS). 

10.1 Formål:

Selskapets formål er å arrangere festivalen Oslo Pride. Oslo Pride skal synliggjøre bredden av skeiv kultur og bidra til økt anerkjennelse av kjønns- og seksualitetsmangfoldet. Dette skal gjøres i tråd med Oslo Prides verdier.

Oslo Pride skal gjennomføre Pride House, Mini Pride, Pride Park og paraden, og skal bidra til skeivt engasjement og økt anerkjennelse i det offentlige, det private og i organisasjonslivet ellers under festivalperioden. 

10.2 Eierskap

Styret i FRI Oslo og Viken er generalforsamling i selskapet og velger dets styre.

Styret i FRI Oslo og Viken oppnevner selv sine egne representanter i styret til Oslo Pride.

FRI Oslo og Viken skal ikke ta ut økonomisk utbytte fra Oslo Pride. Festivalen skal være basert på frivillighet.

10.3 Rolle

FRI Oslo og Viken skal jobbe for at organisasjonen løftes fram og at våre verdier og den demokratiske vedtatte politikken synliggjøres under festivalen. 

FRI Oslo og Viken skal sette ned en egen jury som skal vurdere kandidater til Fryd- og Ærespris. I denne komiteen skal det tilstrebes at minst en tidligere mottaker av ærespris deltar.

  1. Eierskap i selskaper

FRI Oslo Viken kan opprette selskaper med formål om å oppfylle deler av organisasjonens formålsparagraf.

I selskaper hvor FRI Oslo og Viken innehar en eierandel skal man delta aktivt på generalforsamlinger, og oppnevne sine egne styremedlemmer i tråd med hvert selskaps vedtekter. I selskaper som har en lokal profil, f.eks. lokale prider, skal det tilstrebes en tydelig lokal forankring og lokal profil i styresammensetningen

Vesentlige endringer i selskapenes formålsparagraf og eventuelt salg av aksjer/eierandeler skal godkjennes av lagets årsmøte med ⅔ flertall.

  1. Økonomi:
    1) Styreleder og sekretariatsleder redegjør for lagets økonomiske situasjon, samt de disposisjoner som er foretatt. Sekretariatsleder og styreleder har hver for seg prokura og signaturrett.

2) Ekstern revisjon og regnskapsfører: Lagets regnskap skal føres av ekstern regnskapsfører og revideres av statsautorisert revisor i henhold til bevilgende myndigheters krav til rapportering.

  1. Regnbuefyrtårn

FRI Oslo og Viken er eier av merket Regnbuefyrtårn. Regnbuefyrtårn er Skeiv kunnskaps kvalitetsmerke.

Skeiv kunnskap er FRI Oslo og Vikens kompetanse-hevingsprogram. Et helhetlig og faglig tungt kunnskaps- og kompetansetilbud for institusjoner, foreninger og/eller bedrifter som stadfester at mottakerne har gjennomgått kvalifiserende opplæring i kjønn, kjønnsidentitet og seksualitets-mangfold. 

  1. Valg av delegater til Landsmøtet:
    Ved valg av delegater fra FRI Oslo og Viken til FRIs landsmøte skal det tilstrebes at mangfoldet i de skeive miljøene i Oslo speiles i delegasjonens sammensetning.

Delegater velges på et eget medlemsmøte. Det skal velges varaer tilsvarende minimum halvparten av lagets delegater. 

  1. Endring av vedtektene:
    Endringer i vedtektene trer i kraft ved årsmøtets slutt med mindre årsmøtet med simpelt flertall vedtar en senere ikrafttreden. Ikrafttreden kan ikke utsettes lengre enn til neste årsmøte.

Endring av vedtektene gjøres av årsmøtet og krever 2/3 flertall.