Pride 2022 Calendar Norway

Pride i Norge 2022 | Pride-festivaler

50 år siden §213 ble avskaffet – Pride i Norge 2022 – kalender:

Pride i Norge 2022 | Pride festivaler

Pride ’22

  1. Hjem
  2. Pride 2022 | Pride Calendar Norway 2022

Pride-kalender 

I år er det 50 år siden §213 i den norske straffeloven ble avskaffet – en lov som kriminaliserte sex mellom menn i Norge. Avkriminaliseringen var svært viktig for den skeive bevegelsen og blir en naturlig del av mange pride-festivaler i 2022.

Avkriminaliseringen i 1972 er også bakgrunnen for at 2022 markeres og feires som Skeivt kulturår.

Kalender - Pride i Norge 2022 | Pride-festivaler og datoer  // The Pride Calendar for festivals in Norway 2022 – LGBTIQA.

Kalender med oversikt over Pride i Norge 2022 – festivaler med datoer // The Pride Calendar for festivals in Norway 2022 (meld inn og fra om din pride mangler)

 

 

 

Hvorfor Pride i 2022?

En historie det er verdt å kjempe for:

Det er nå over 50 år siden starten på den moderne skeive frigjøringskampen:

Natt til 28. juni 1969 startet Stonewall-opprøret. I New York denne natten var begeret fullt – skeive folk av alle slag så seg lei på myndighetenes trakassering  og bestemte seg for å kjempe tilbake på utestedet The Stonewall Inn i New York.

Pride ble denne natten født av opprør. Et opprør som inspirerte en hel verden.

I Norge har vi hatt pride-lignende arrangement siden 1970-tallet. Og det organiserte rettighetsarbeidet har pågått siden 1950. Rettigheter har blitt framkjempet. Kamper har blitt tatt, her hjemme og ute i verden. Dette er rettigheter som må forsvares og kjempes for – for de kan fjernes like fort som de blir innført.

Antirasisme:

Prides historie og opprinnelse er en historie om antirasisme og arbeid for transpersoners rettigheter. Stonewallopprøret var et opprør mot undertrykkelse, politivold, hat og diskriminering. I front for denne kampen sto melaninrike aktivister som Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera og Stormè DeLarverie.

Opprøret skjedde på The Stonewall Inn – et utested for mennesker som på ulike måter ble presset ut av samfunnet. Her var homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, svarte, brune, latinx og sexarbeidere. Stedet fungerte som et fristed for mennesker som ikke kunne puste så mange andre steder. Da politiet for «hundrede gang» stormet nattklubben natt til 28. juni 1969 rant begeret over. Det som skjedde den natten var et resultat av årevis med trakassering av ulike folk som hadde fått nok. I flere dager holdt demonstrantene stand, og flere kom til. Dette er senere kjent som Stonewallopprøret og har for mange blitt stående som starten på den synlige «homokampen» der Pride utgjør en viktig del – og hvor dette fra starten av gikk hånd i hånd med antirasisme og arbeid for transpersoners rettigheter.

Synlighet og feiring av kjærligheten:

Pride er en feiring av skeiv kjærlighet, en feiring av livsglede – og vi viser at vi er stolte av hvem vi er. Åpenhet fører til mer åpenhet. Diskresjon og normalisering fører oss ingen vei. Skal flere kunne leve som hele seg, uten fare for å bli mobbet, trakassert, diskriminert eller utsatt for vold – som skeive blir utsatt for i Norge og resten av verden hver eneste dag – er det nødvendig å stå opp og aktivt vise motstand.

Nynazisme og frykt:

Homofobe høyreekstreme truer med å knuse «homolobbyen», marsjerer mot oss, vil knuse deg og meg og normaliserer rasisme og fremmedfrykt. Pride handler om å stå opp for for et fritt og likeverdig samfunn hvor alle har rett til å delta.

Båsene er for trange:

Trange kjønnsnormer fører til mobbing. Selv streite gutter og jenter som bryter med forskjellige normer i samfunnet utsettes for mobbing, hets og vold. FRI og pride utvider «boksene» og gjøre livet enklere for alle – streite som skeive.

#jævlahomo:

er et av de mest brukte skjellsordene i skolen. Gode holdninger kommer ikke av seg selv.

Bisynlighet:

Vil du være fri fra kommentarer som «bestem deg nå» eller «bi er bare en fase»? Åpne rom der man kan like flere kjønn oppstår ikke av seg selv, igjen – de skapes.

Levekår og (psykisk) helse:

Levekårsforskningen i Norge viser at majoriteten av lesbiske, homofile og bifile opplever å ha god helse, men andelen med dårligere psykisk helse er høyere enn blant heterofile, og da særlig i aldersgruppen under 30 år (Andersen & Malterud 2013). Samtidig viser nasjonale og internasjonale helse- og levekårsundersøkelser at lhbti-personer er overrepresentert når det gjelder mobbing, rus, psykisk uhelse og suicidalitet.

Transpersoner og helsehjelp:

Transpersoner er en spesielt utsatt gruppe og rapporterer om helseutfordringer og mangelfullt helsetilbud (Van der Ros 2013 og Folkhälsomyndigheten 2015). Lhbti-personer opplever mer trusler og hets. En undersøkelse fra 2019 viser at de opplever trusler og hets fire ganger så ofte som resten av befolkningen.

Spesielt transpersoner sliter med dårlig psykisk helse (Stokke et al. 2018). Å over lengre tid oppleve stressende situasjoner knyttet til sin egen identitet kan ha negative konsekvenser for egen psykisk og fysisk helse og føre til minoritetsstress. Minoritetsstress handler om at stigma, fordommer og diskriminering kan skape risikofylte og stressende sosiale miljøer for personer som tilhører en eller flere minoritetskategorier. Man trenger ikke selv å ha opplevd å bli utsatt for hatvold, diskriminering eller trakassering, – det er nok at man kjenner til at gruppen man tilhører er utsatt for dette.

Solidaritet med en hel verden:

Pride feires og markeres over hele verden, og er ekstra viktig i en tid hvor ytringfriheten og menneskerettigheter er under press.

Gjennom Pride skal vi – også i 2022 – utfordre, utvide og endre normer og holdninger i samfunnet knyttet til kjønn, kjønnsidentitet og seksualitet og gjennom det bidra til et mangfoldig, åpent og inkluderende samfunn hvor det er plass til alle mennesker.

Stå opp for mangfold, Pride og frihet. Si nei til rasisme, diskriminering og hat!

Delta, engasjer deg og støtt frivilligheten som driver pride i Norge! Stå opp for deg selv, mangfold, frihet og PRIDE!

Bli med på laget!

Organisasjonene som driver det skeive menneskerettighetsarbeidet i Norge trenger deg som medlem.

Bli medlem, følg eller støtt opp om én eller flere av organisasjonene som jobber for deg og dine rettigheter hver dag – hele året.

Støtt arbeidet – BLI MEDLEM!
Følg linkene:

FRI Skeiv Verden – Salam – Skeiv UngdomPasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens (PKI) – FTPN Forbundet for Transpersoner i Norge HivNorgeÅpen Kirkegruppe – Garmeres!

 

Arkiv Pride-kalender 2021.

 

Hatmotivert vold mot transpersoner: 3664 mord i verden og hver femte transperson i Sverige utsatt for fysisk vold. Hatkrimlovgivningen i Norge kom ikke et sekund for sent.