Brita Brekke, leder i FRI Oslo og Akershus – stolt arrangør av Oslo Pride – har ordet.  Foto: Petter Ruud-Johansen.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Fpride-park-flaggheising-og-frivillige-god-pride%2F&width=450&layout=standard&action=like&size=large&show_faces=true&share=true&height=80&appId=445333698818943" width="450" height="80" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>

Oslo Pride er den beste uka i året for mange av oss. Festivalen vår er en feiring av mangfold, og er en markering av kampene vi har tatt opp gjennom historien. I løpet av festivalen vår fyller vi Oslo med våre skeive kropper og skeive kultur, og snakker om de temaene som er viktige for oss. Pride i Oslo en ti dager lang solidaritetsmarkering med de av oss som ikke kan eller tør delta på skeive festivaler, i Norge og i verden.

Familie er tema for Pride i år. Og i kampanje vår «En vei å gå» tar vi opp noen familierelaterte utfordringer som skeive står overfor.

Vi må blant flere saker jobbe for at unge normbrytere skal vokse opp trygt i sine familier, og ta ansvar for at skeive eldre som kanskje har liten eller ingen familie, kan leve livet ut i trygge rammer.

Vi har kommet langt i Norge. Mange av oss lever gode liv, men vi har fremdeles en vei å gå. For det finnes mange som tolererer oss, men ikke respekterer oss, som synes vi roper for høyt eller har på oss feil klær. Og det finnes noen få som hater.

Nynazister lager latterlige konspirasjoner om at vi er en mektig “homolobby” som er til for å ødelegge samfunnet. Slike konspirasjoner må vi le av, men de kan også være farlige.

Vi oppfattes kanskje som en lobby, men mer enn det er vi en familie. En familie som backer hverandre så godt vi kan, uansett hvor skrullete eller upopulære vi er. Det bør i alle fall være målet vårt.

Vår viktigste oppgave under Pride er å vise at vi står skulder ved skulder med den skeive familien vår mot de som hater oss alle, eller som hater noen av oss.

Vi er heldige som hører til en familie som vet at fest kan være protest. Det har vi lært av alle som har gått veien før oss. Dette budskapet skal vi spre på alle våre arenaer under festivalen – på Pride Art og Pride House på Youngstorget, i Pride Park i Spikersuppa som vi åpner i dag, og ikke minst i paraden på lørdag.

Nyt Oslo Pride med den valgte familien din. Ta med deg hele regnbuefamilien for å se ting for barn på BamseScenen i Pride Park, delta i debatter og la deg utfordre av skeiv kunst på Youngstorget, eller kom alene på fest for å bli kjent med nye mennesker.

Flaggheising på Rådhuset 12:00
På slaget klokken 12:00 i dag heises regnbueflagget rundt hele Rådhuset i Oslo.

Ordfører Marianne Borgen leder an i heisingen sammen med Oslo Prides festivalsjef, Fredrik Dreyer, og undertegnede.

Vi er stolte av at Oslo kommune heiser regnbueflagget. Vi er stolte av kommunen vår som er aktivt med i arbeidet for å skape en mangfoldig by, gjennom hele året og under pride (som den største bidragsyteren og pride-partner).

At Rådhuset flagger sender et signal om at byen vår feirer mangfoldet, noe som ikke er en selvfølge. Festivalen vår samler folk til fra hele landet, og tiltrekker seg besøk fra hele verden. Å heise regnbueflagget er en solidarisk handling overfor skeive i byen vår, og ikke minst overfor alle de tilreisende. Hele byen er velkommen til å delta under flaggheisingen som foregår i Borrgården klokken 12:00.

Nyt friheten – ta vare på våre frivillige
Ett minutts gange fra Rådhuset åpner vi så Pride Park klokken 15:00 i dag (onsdag 27. juni), og i kveld klokken åtte holder statsminister Erna Solberg appell under det offisielle åpningsshowet.

I Pride Park anno 2018 er det mye nytt og den er større enn noen sinne. Her ønsker vi velkommen til gratiskonserter i fleng på den i år enda større Hovedscenen og Bamsescenen, og du kan nyte DJs og arrangement i Klubben, i EuroZone og på FRI-standen, med mer.

Sjekk ut det yrende folkelivet, stands, god mat, drikke, kunst og kultur. Her nyter du friheten!

Og du, mens du nyter friheten – ta vare på våre frivillige! Du ser dem løpe rundt på Youngstorget og i Spikersuppa i grønne, gule og blå t-skjorter. Uten våre frivillige hadde Oslo Pride ikke vært mulig å arrangere, så ta godt vare på dem – vis at du bryr deg.

Vi gleder oss til å se deg – det er gratis inngang i Pride Park, på Pride House og Pride Art.

Våre arenaer er åpne for alle, så ta med en venn, en kollega, eller hvem du vil – skeive som streite, unge som eldre.

Velkommen, og Happy Pride!

Av: Brita Brekke, leder i FRI Oslo og Akershus, 
stolt arrangør av Oslo Pride

Sjekk ut hele prideprogrammet!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=https%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Fpride-park-flaggheising-og-frivillige-god-pride%2F&width=450&layout=standard&action=like&size=large&show_faces=true&share=true&height=80&appId=445333698818943" width="450" height="80" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media"></iframe>