Bildet: Fra venstre – Heidi Helén Jensen, veileder, Stein Grødal, avdelingsleder og Kjersti M. Botten, veileder, i Enhet for fosterhjemsveiledning – opplæring og støtte (EFOS) i Oslo kommune mottok onsdag 10. mai det synlige beviset på kompetansehevingen EFOS har vært gjennom. Her sammen med Kira Del Mar og James Dickson fra Skeiv kunnskap.

Onsdag 10. mai hadde vi gleden av å kunne tildele Regnbuefyrtårn-diplom til Enhet for fosterhjemsveiledning – opplæring og støtte (EFOS) i Oslo kommune. Enheten er med det Norges første virksomhet på barnevernsfeltet med kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn, som er et synlig bevis på at virksomheten har gjennomgått grundig kompetanseheving og kursing i regi Skeiv kunnskap.

Det er ledelsen og ansatte i EFOS – som er en enhet i Barne- og familieetaten (BFE) under Byrådsavdelingen for oppvekst og kunnskap i Oslo kommune, som nå er kvalitetsmerket som et Regnbuefyrtårn. Dette innebærer ikke bare kursing, men også utarbeidelse av en intern handlingsplan som enheten skal jobbe aktivt med de neste to årene.

– Handlingsplanen er viktig for å sette dette i system, men vel så viktig er prosessen vi som ansatte har vært gjennom. For å drive meningsfullt mangfoldsarbeid må vi ha kompetansen, holdningene og hjertet med oss, sier Stein Grødal, avdelingsleder for EFOS.

Bildet: Stein Grødal, avdelingsleder for EFOS.

Han håper at etaten klarer å rekruttere flere fosterhjem i det skeive miljøet.

Å være trygge i oppdraget vårt og favne kjønnsmangfoldet

–  Vi trenger et mangfold av fosterhjem for å gjøre gode matcher mellom barna som trenger et trygt hjem og de som vil hjelpe. Vi som etat må være trygge i oppdraget vårt og favne kjønnsmangfoldet. Kurset bidrar til dette, sier Grødal.

Om Regnbuefyrtårn

Skeiv kunnskap er FRI Oslo og Vikens fagavdeling og kunnskapssenter, og kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn innebærer en grundig kompetanseheving som setter i gang endringsprosesser i en virksomhet. Kvalitetsmerket viser at arbeidsplassen har et pågående, systematisk og langsiktig arbeid for likeverdige tjenester og trygt arbeidsmiljø.

For å bli Regnbuefyrtårn må:

  • minst 80% av ansatte og 100% av ledelsen på arbeidsplassen gjennomføre kompetanseheving i seks kompetansemål
  • arbeidsplassen lage og følge opp en godkjent handlingsplan for å jobbe videre med kjønns- og seksualitetsmangfold på arbeidsplassen

Les mer om kvalitetsmerket Regnbuefyrtårn her!

Bilder: Petter Ruud-Johansen.
Video: Oslo kommune.