Illustrasjon: Klare for samtale om skeiv litteratur tirsdag 7. mars: Ylva Ambrosia Wærenskjold (foto: Pernille M. Walvik/Forlaget Oktober), Kristofer Folkhammar (foto: Förlaget Natur & Kultur) og Gerd Brantenberg (Foto: Jarle Vines – Wikipedia CC-lisens).

Skeiv litteraturkveld på Blå: FRI Oslo og Akershus (FRI OA) og Litteratur på Blå byr på samtale om skeiv litteratur tirsdag 7. mars. I panelet sitter forfatterne Gerd Brantenberg, Ylva Ambrosia Wærenskjold og Kristofer Folkhammar.

– I rekken av skeive arrangement er vi nå klare for litteraturkveld med forfatterlegende Gerd Brantenberg, og de nye spennende forfatterstemmene Ylva Ambrosia Wærenskjold og Kristofer Folkhammar, sier Hans Heen Sikkeland, leder i FRI Oslo og Akershus.

Etter arrangement som Skeiv lesbisk historieaften og flere FRIminutt, er det klart for samtalen Skeiv litteratur? tirsdag 7. april. Arrangementet er et samarbeid mellom Litteratur på Blå, som arrangeres hver uke, og FRI OA. Delta og finn veien!

– Er litteratur skeiv hvis den handler om folk som bryter med normer for kjønn og seksualitet, eller sier begrepet noe om tekstens form? Det er blant spørsmålene vi stiller panelet, sier Sikkeland.

Andreas Breivik, redaksjonsleder for Litteratur på Blå, spør videre:

– Og så kan vi stille oss spørsmål om skeiv litteratur er et fruktbart begrep. Kanskje er det en ulempe å bli plassert på hylla for skeiv litteratur, spør Breivik.

I samtalen på Blå spørres det også om skeiv litteratur har forandret seg opp gjennom historien.

– Siden Gerd Brantenberg debuterte med den banebrytende romanen “Opp alle jordens homofile” i 1973, har skeive i Norge kjempet seg til mange rettigheter og blitt mer synlige. Hvilken rolle har skeiv litteratur spilt i rettighetskampene, spør Andreas Breivik og ønsker velkommen tirsdag 7. mars klokken 19:00.

 

Skeiv litteratur på Blå

Inngang: 50 kroner
Tid: 19:00
Sted: BLÅ.
Adresse: Brenneriveien 9c.
Delta og finn veien!

 

Mer om forfatterne:
Gerd Brantenberg (f. 1941) er forfatter og tidligere lærer. Debutromanen “Opp alle jordens homofile” er den første åpne boka om homofili i Norge, et kampskrift mot heterosamfunnets undertrykking av homofil kjærlighet. På 70- og 80-tallet gjorde hun internasjonal suksess med den kjønnspolitiske romanen “Egalias døtre”.

Ylva Ambrosia Wærenskjold (f. 1988) er forfatter og debuterte i 2013 med boka “Kom hjem når sorgene har løpt forbi”, en intens roman om et lesbisk kjærlighetsforhold. I 2016 skrev hun diktsamlingen “Syv somre og femten vintre”.

Kristofer Folkhammar (f. 1983) er en svensk forfatter og kritiker. Han debuterte med romanen “Isak & Billy” i 2011, og har siden gitt ut diktsamlingen «När han kysste mig förlorade jag allt» og sist romanen «Magisterlekarna: sodomitisk melodram» i 2015.