FRI Oslo og Akershus-blogg: Bildet: Fra Pride Park i Spikersuppa – Oslo Pride 2016. Foto: Isabelle Larsson.
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Fslik-hilser-vi-2017-velkommen-god-jul&width=109&layout=button&action=like&size=large&show_faces=false&share=true&height=65&appId=445333698818943" width="109" height="65" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Det skeive året 2016 har vært usedvanlig begivenhetsrikt. Året har gitt oss en sterk miks av tragedie og tårer.  Skam og lykke. «Pride» og kjærlighet.

Av: Monica Bothner, Hans Heen Sikkeland og Petter Ruud-Johansen

Det er visse hendelser som stikker seg fram. Vi husker Orlando og KrF-Hareides deltagelse i paraden under Oslo Pride.  Vi husker kong Haralds tale, NRKs sjelsettende ”Skam” og ”Ut av skapet”. Vi husker at LLH ble skrevet inn i historiebøkene og at vi ble FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.  Alt dette, og mye annet, har drevet og preget oss det siste året.

Fra vår lokale vinkel og den skeive boblen som FRI OA-kontoret kan kalles, preger globale og nasjonale hendelser i aller høyeste grad arbeidet med saken vår: Kampen for frihet for alle, for et samfunn som ser kjønns- og seksualitetsmangfold som en styrke.

Mørkt under regnbuen
Før festivalen vår i år forberedte vi oss på et mellomvalgår. Slike år vet vi av erfaring at medieomtalen går ned. Slike år er mange politikere travelt opptatt med annet. Det som skjedde 12. juni endret på absolutt alt. 49 mennesker ble drept på homoklubben Puls i Orlando. Og med ett ble det mørkere under regnbuen enn på lang, lang tid.

Massakren i Orlando rystet hele vår skeive bevegelse inn til kjernen. Samtidig var tragedien en smertelig vekker for mange om at kampen for menneskerettigheter, menneskeverd og frihet ikke er over. Hendelsen ga oss også en påminner om at personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet utsettes for overgrep verden over og hver eneste dag utsettes vold og trakassering. Saken vår er ikke vunnet.

Fredag 17. juni, kun fem dager etter Orlando, åpnet vi så festivalen vår, og aldri før har oppmerksomheten og oppslutningen om Oslo Pride vært større, eller mer relevant: FRI OA-styret hadde et halvt år tidligere bestemt at festivalens tema skulle være ”solidaritet”.

Lørdag 26. juni går så paraden i Oslo av stabelen, og blant de nær 30.000 deltagerne var det rekordmange venner og allierte – blant dem KrF-leder Knut Arild Hareide, som nettopp gikk i solidaritet med ofrene etter Orlando og i solidaritet med vår globale skeive bevegelse.

Gjennom Oslo Pride-uka ble det klikket inn opp mot 70.000 mennesker i Pride Park og på Pride House, og før året er omme kan vi telle minst 1200 avisartikler som omhandler festivalen og menneskerettighetene som settes på agendaen gjennom den. Alle rekorder er slått.

Folk hjelper folk
Oslo Pride er det største og mest synlige arrangementet til FRI OA. Vi er ekstremt stolte av festivalen vår, av styret og ledelsen i den og av alle andre frivillig som står på og sørger for at sommerens vakreste eventyr kan avholdes. Over 400 frivillig og tusenvis av timer teller vi total. Det er rørende å se at så mange engasjerer seg i festivalen og gir av seg selv for å hjelpe andre.

Samtidig pågår arbeidet med saken vår hele året. I Oslo og Akershus har vi foruten pride 21 andre grupper som ildsjeler er pådrivere i. Året rundt lages det treff og nettverk for alt fra skeive barnefamilier til senior-lhbte´ere. Ildsjeler organiserer både Homser i Dagslys (Hoda) og Late Bloomer Ladies (LBL). Ildsjeler lager T*-kafe og holder folk i alle aldre i fysisk og mental aktivitet. Og gullstrupene i Homofonien bruker sang til å spre glede på gamlehjem, sykehus og hos Aksept.

Når vi regner sammen antall arrangement i alle gruppene kommer vi opp i over 800. Vi tar av oss hatten i beundring for frivilligheten vi er satt til å bistå. Dette er 800 sosiale og trygge arrangement som ikke hadde funnet sted om ikke folk frivillig hadde gitt av seg selv.

Nye tilbud i år er Queer Yoga på FRI (i Tollbugata 24 hvor vi holder hus) og Norges første dagtilbud for lhbt-seniorer på Kampen Omsorg +. Yogaen skaper, for å bruke godt norsk, et ”queer safe space”, og våre seniorer har denne høsten for første gang kunnet møtes til skeivt kaffeslabberas på et seniorsenter på dagtid annenhver uke.

Vi er tre stykker på kontoret som har æren av å jobbe fulltid med saken vår og med frivilligheten. Med kyndig styring av FRI OA-styret (enda flere frivillige) lobber og kjemper vi fram saken vår i Rådhuset og hos Akershus Fylkeskommune, vi skriver debattinnlegg og kronikker når det trengs, vi skriver søknader og fører regnskap for en del av gruppene. Våre menneskelige ressurser er frivillighetens ressurser.

Gir kunnskap til Osloskolen
I tillegg har vi store og små prosjekter gående gjennom året fra kontorets side. Det største prosjektet har Oslo-skolen i fokus.

Monica Bothner leder det vi kaller Kunnskapsprosjektet som formidler og hever kunnskapen om kjønn og seksualitet på en helhetlig måte i Oslo-skolen. Når vi gjennomfører dette er det i en koordinert innsats sammen med Rosa Kompetanse (sentralleddet) og Skeiv Ungdom. Slik dekker vi både elever, lærere og ledelse ved en skole. Det tror vi gir mer åpenhet, trygghet og mer ”Skam”, om du tar referansen.

Med en rekke andre arrangement på CV´en for 2016, som BiProud (bisynlighetsdagen), Lesbisk historieaften, FRIminutt (for nye i byen), Skeiv Fadderdag, Festmarkering for ny lov om endring av juridisk kjønn og arrangement i forbindelse med Transminnedagen, for å nevne noen, kan vi fra kontorets side snart si oss fornøyde med innsatsen i 2016.

Men året er ikke helt over. Tirsdag 20. desember inviterer vi til rocka og skeiv juleFRI på Cafe Mono. Dagen derpå har vi årets siste møte på Rådhuset med ”vår” byråd Geir Lippestad for å diskutere ting vi håper kan bli gode nyheter i 2017. 27. desember er det så klart for romjulstreff med Lesber i Dagslys (LeDa).

På forskudd ønsker vi med dette alle frivillige, venner, medlemmer og allierte en riktig god jul og et godt nytt år. Tusen takk for innsatsen i 2016. Nå gleder vi oss til å ta fatt på arbeidet i 2017 sammen med dere alle.

Hilsen oss tre på FRI Oslo og Akershus-kontoret
(jule-en, juleto og juletre)

Monica Bothner, Hans Heen Sikkeland og Petter Ruud-Johansen

 

Julehilsen fra jule-en, juleto og juletre: Monica Bothner, Hans Heen Sikkeland og Petter Ruud-Johansen på FRI OA-kontoret. God jul!
<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/like.php?href=http%3A%2F%2Fwww.frioa.no%2Fslik-hilser-vi-2017-velkommen-god-jul&width=109&layout=button&action=like&size=large&show_faces=false&share=true&height=65&appId=445333698818943" width="109" height="65" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Kommende arrangement i FRI OA

[add_eventon_slider event_type=»63, 99, 113, 114, » number_of_months=»5″ slider_type=»multi» event_count=»20″ ]