Bilde fra Oslo Pride Parade 2018. Foto: Petter Ruud-Johansen/FRI OA.
Pride 50 år: En natt for femti år siden tok samfunnets «utskudd» til gatene og gjorde opprør. Det ble starten på vår skeive, moderne historie.
NB! Dette innlegget er fra 2019.
Stonewall-opprøret var nettopp det – et opprør og en serie voldelige hendelser, som varte i tre dager. Det hele startet natt til 28. juni 1969 da folk fra alle deler av lhbt-miljøet tok til gatene og gjorde opprør mot samfunnets, politiets og myndighetens overgrep og forfølgelse. Arnestedet var baren The Stonewall Inn i Greenwich Village I New York. I området eksisterte det mange barer som samlet “samfunnets utskudd”: Homofile, lesbiske, transfolk, andre kjønnskreative personer og “street kids” som overlevde ved å selge sex.
Med opprøret i New York vokste en aktivistisk og synlig form for skeivt rettighetsarbeid fram. Rasifiserte personer, “street kids” og transfolk var helt sentrale i dette opprøret, og har siden ledet an i kampen – som førte til at PRIDE slik vi kjenner det i dag så dagens lys. De første pride-arrangementene fant sted i New York, Los Angeles og San Francisco i 1970. [1]
Gnisten
Stonewall-opprøret var gnisten som tente den moderne skeive kampen i verden. Vi sier moderne, for i USA, Europa og i Norge hadde en kjempet for å endre samfunnet helt siden før andre verdenskrig. Men, før Stonewall-opprøret var diskresjon den rådende linjen for å få til fremskritt. I USA som i Norge ble viktig arbeid utført før 1969.
Her hjemme førte DNF-48 (forløperen til vår forening i dag FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold), en årelang kamp (igjen, mer preget av diskresjon) – et arbeid som førte til at §213 i straffeloven, som kriminaliserte menn som hadde sex med menn, ble avskaffet i 1972. Og i Oslo lagde DNF-48 den første 27. juni-markeringen i 1974 – to år etter vår viktigste seier.
Når vi feirer og markerer 50-årsjubileet til Stonewall-opprøret, hedrer vi alle som har gått foran – før og etter 1969. Opprøret i New York førte en ny generasjon fram i lyset. Disse sto naturligvis på skuldrene til forrige generasjon, som igjen sto på skuldrene til alt arbeidet som generasjonen før det la ned.
Allianse av “samfunnets utskudd”
Etter Stonewall-opprøret har pride spredt seg verden rundt. Lesbiske, homofile, bi/pan, transfolk, ikke-binære, folk med flere enn én partner, fetisjister, sexarbeidere og andre har siden stått sammen – sammen som “samfunnets utskudd”. Alliansen har vært bred siden første stein ble kastet. Og selv om vår skeive bevegelse har vunnet mange kamper siden da, er “saka” fortsatt den sammen i 2019: Vi kjemper fortsatt sammen mot mot diskriminering og rasisme. Fortsatt eksisterer homo, bi og transfobi i beste velgående. Fortsatt kjemper vi mot hat, og for mangfold.
I verden i 2019 skjer det fremskritt for skeive i mange land, men vi opplever også mange tilbakeslag. Når vi feirer og markerer 50-årsjubileet for Stonewall-opprøret gjør vi det derfor i solidaritet med alle som fører kampen videre. I Tsjetsjenia, Kenya, Nepal, Brasil, USA og i alle kriker og kroker av landet vårt her hjemme.
Fredag 14. juni er endelig Oslo Pride 2019 i gang. Vi ønsker alle en god, fordomsfri og aktivistisk feiring når PRIDE kommer til et sted nær deg, og vi håper å se så mange som mulig i Oslo i løpet av de ti dagene festivalen blir arrangert i hovedstaden – velkommen til fest og protest.
Vår skeive historie – hele vår skeive historie – er verdt å kjempe for.
Kilde
[1] Lillian Faderman – The Gay Revolution, The Story of the Struggle (2015)
Av: FRI Oslo og Akershus – stolt arrangør bak Oslo Pride.
Bli med å fortelle hele historien!
Historie er tema for alle FRIs prider i Norge i 2019. Vi feirer den skeive historien: Kjærligheten, menneskene, kampene og seierne. For å fortelle hele historien, om de små og de store øyeblikkene, trenger vi din hjelp. Har du et år og en historie fra ditt skeive liv du husker ekstra godt og vil dele med oss? Send en e-post til historie@foreningenfri.no. Historiene deler vi på @pride50aar på Instagram!