Tale til regnbuens seniorer

 

Torsdag 22. juni 2023 arrangerte vi våren og sommerens siste senior Regnbuetreff med FRI (før sommerferie).

 

Tradisjonen tro, må det være lov å si nå, tyvstartet vi Oslo Pride (én dag før festivalstart) med senior-pride og treff på Grunerløkka.

 

Det er tredje gang vi arrangerer «senior-pride».

 

 

 

 

 

 

Første «senior-pride» lagde FRI Oslo og Viken sammen med Kirkens bymisjon i 2021, et treff og en parade i henhold til gjeldende smittevernregler (korona) – som vi laget til NRKs «PRIDEFEST»-sending.

 

Andre gang var i 2022, ni dager før terroren inntraff og nummer tre, nå i 2023.

 

Senior regnbuetreff har FRI Oslo og Viken laget i mange, mange år – de seneste årene sammen med Kirkens bymisjon. 

 

Se flere bilder fra «senior-pride» 2023 etter styreleders tale til regnbuens seniorer:

 

 

22. juni 2023:

 

 

 

Styreleders tale til regnbuens seniorer

 

 

 

 

Kjære alle gode pride-deltakere!

 

Kjære Regnbuetreff!

 

Mitt navn er Jan Elisabeth Lindvik, og jeg er styreleder i FRI Oslo og Viken.

 

Vi i FRI arbeider for likestilling og mot diskriminering av personer som bryter med normer for kjønn og seksualitet – uansett alder (nemlig!) – vårt fylkeslag i Oslo og Viken, og FRI, ja, i hele Norge.

 

På søndag er det ett år siden vi ble lammet av sjokket fra kulene utenfor Per på Hjørnet og London Pub. To mennesker mistet livet, 20 ble hardt skadet og flere hundre er berørt.

 

Mange er traumatisert for livet. Denne natten mistet Pride sine sterke farger. Natten og dagene etter ble farget svart.

 

Det er ikke til å unngå at det gjør inntrykk det vi nå har fått vite fra evalueringsutvalget for 25. juni – at hele det grusomme angrepet med stor sannsynlighet kunne vært avverget.

 

Om bare de involverte etatene hadde gjort den jobben de var satt til å gjøre – nemlig å skape trygge levekår for alle oss som bor i dette landet. Uansett etnisitet, seksuell legning, kjønnsuttrykk eller funksjonsevne. I tillegg avdekket utvalget at både politiet og PST har betydelig kunnskapssvikt om det skeive miljøet.

 

Mange ble redde. Mange av dere ble redde. Mange ble sittende hjemme i frykt og redsel, i sinne og i sorg.

 

Noen har familier uten forståelse, andre har igjen måtte forlate sin familie, og det fordi de ikke vet om det er trygt å vise hvem man er!

Jeg vil oppfordre alle til å ta del i paradene – store som små. Kom ut. Kom fram! Hvis ikke, har vi latt oss beseire av de som vil oss vondt!

 

Ja, Pride er fest. Pride er farger. Pride er glede. Men Pride er ikke bare det – det er også en av vår bevegelses viktigste politiske markeringer! Pride bekrefter den undertryktes kamp mot det etablerte – for like rettigheter og for aksept. Som for eksempel å kunne eldes med verdighet sammen med andre i samme situasjon og med tilsvarende seksualitet.

 

Vi skal ikke akseptere at eldre må inn igjen i skapet fordi omsorgen i kommunen ikke har tatt hensyn til hvem vi er og hva våre behov er.

Det er kompetanse som er nøkkelen her. Kommunens ansatte i eldreomsorg må ha kunnskap om eldre skeive. FRI jobber for kompetanseheving ikke bare for ansatte i sykehjem og eldreomsorgen, men også for tjenesteytere på andre områder i kommunen. Alle skal bli møtte med forståelse og aksept – uansett hvilke etater i kommunen(e) man henvender seg til.

 

Pride trengs for de av oss som må leve våre liv uten å oppleve gleden og styrken ved å kunne leve som den man er og få elske den man vil.

Hatmeldinger og trakassering er blitt daglig kost for alle som står opp for det skeive miljøet og menneskerettigheter. Det utrolige er at trollene ikke lenger gjemmer seg. De står gjerne frem med fulle navn! Som om de har hele resten av verden bak seg med sine avskyelige kommentarer.

 

Vi må bevise at de har fullstendig feil! De skal ikke få ikke lov å spre hat. Brenne flagg; ta barna ut av skolene eller skremme eldre tilbake til lukkede gardiner og låste dører.

 

Kanskje henger dette sammen med den sterke høyre-radikale dreiningen vi ser i land som Polen, Russland, Uganda, Ungarn, Romania, Russland og i USA, for å nevne kun noen. Stadig flere innfører fengselsstraff for å snakke om kjønns og seksualitetsmangfold i skolene. Til og med noe så uskyldig som dragshow er forbudt enkelte steder.

 

 

Kjære alle sammen.

 

Pride er mangfold.

 

Pride er glede!

 

Men viktigst av alt – Pride er kjærlighet.

 

Det var så godt å se dere her i solskinnet i dag.

 

Happy Pride!

 

 

Det var først flaggheising ved Sofienberghjemmet klokken 12:00, deretter senior-parade fram til “vanlig” seniortreff på Grünerløkka Flerbrukshus.

Alle bilder fra 22. juni 2023. Foto: PRJ/FRI Oslo og Viken.

Gå med FRI - Oslo Pride Parade 2023