Bildetekst: Skeiv Verden, Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, PION og FRI Oslo og Akershus går sammen og ønsker velkommen til Transminnedagen 2018 i Oslo – en kveld med samhold, lystenning, mat, slampoesi og mye mer. Transminnedagen markeres også i Bergen og Fredrikstad – se faktaboks under artikkelen.

369 trans- og kjønnskreative mennesker drept i verden det siste året.

Status 2018: 12. november i år ble nye tall fra ”Trans Murder Monitoring (TMM) research project” publisert. Rapporten viser at 369 trans- og kjønnskreative mennesker på verdensbasis har blitt drept det siste året. Dette er 44 saker flere enn i 2017 og 74 flere enn i 2016.

TMM-rapporten viser at vi har mistet hele 2982 trans- og kjønnskreative folk fra 72 forskjellige land det siste tiåret – fra 1. januar 2008 til 30. september 2018.

– Virkeligheten for transpersoner verden rundt er brutal og livsfarlig. Tallene og historiene bak hver enkelt hendelse er forferdelige. Derfor samles vi i kveld for å tenne lys og å minnes de vi har mistet det siste året, sier konferansier for arrangementet i Oslo, Filip Sommerseth, leder i Skeiv Ungdom Oslo og Akershus.

Transminnedagen arrrangeres i Oslo på Frivillighetshuset fra klokken 19:00. Dagen markeres også i Bergen og Fredrikstad – se faktaboks under artikkelen for detaljer.


Melaninrike transkvinner mest utsatt

Vold og drap på trans- og kjønnskreative mennesker overlapper ofte med vanlige undertrykksmekanismer i samfunnet, som rasisme, fremmedfientlighet, sexisme og negative holdninger til sexarbeidere, viser TMM-rapporten.

Hele 85 prosent av de drepte trans- og kjønnskreative menneskene i USA er transkvinner av farge og/eller fra urbefolkningen. Og i Frankrike, Italia, Portugal og Spania, som er de landene flest folk fra Afrika og Sentral- og Sør-Amerika migrerer til, var 65 prosent av de rapporterte drapsofrene innvandrere.

– Transfobien og rasismen er ekstrem. Folk er nå nødt til å ta inn over seg hvor alvorlig sitasjonen for melaninrike mennesker og migranter er. Det er helt uakseptabelt at hele liv blir preget eller i verste fall går tapt på grunn av rasisme, sier Maruwa Ibrahim, prosjektleder Skeiv Verden Oslo Akershus.

Videre viser TMMs 10-årige datagrunnlag (der ofrenes yrke er kjent) at 62 prosent selger sex.

– Transpersoner som jobber som sexarbeidere møter stigma både i form av transfobi og som sexarbeidere. Med kriminalisering oppfattes sexarbeidere som fritt vilt av både kriminelle og befolkningen for øvrig, og som mennesker uten rettsbeskyttelse.

Et eksempel på dette er drapet på den peruanske trans-sexarbeideren 16. august i år, Vanessa Campos, som ble utført av personer som hadde spesialisert seg på å rane kunder i Bois de Boulogne-skogen i Paris.

– PION mener drap på transpersoner som selger sex må defineres som hatkriminalitet, og at trans-sexarbeidere er en særlig utsatt gruppe som må gis ekstra vern under loven, sier Astrid Renland fra PION – Prostituertes interesseorganisasjon i Norge.

 

Slampoesi, musikk, og gode ting som har skjedd

Etter lystenning og minnestund brukes resten av kvelden i Oslo til å samles om bra ting som skjer, og på å være sammen med hverandre i et trygt rom.

Regine Folkman Rossnes er kveldens slampoet, det blir musikalsk innslag med Mathilde Decaen, leder av Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, og det blir flere korte fortellinger om bra ting som har skjedd i løpet av året.

– Denne dagen minner oss hvert år på hvor mye arbeid som gjenstår. Derfor er det ekstra fint at så mange organisasjoner og folk samles. Vi vil også bruke anledningen til å snakke om fremtiden og de positive ting som har skjedd, som stiftelsen av en ny pasientorganisasjon, at å være kjønnskreativ ikke lenger er en sykdom, og om begynnelsen på arbeidet med nasjonale retningslinjer for behandling av kjønnsinkongruens, sier Mathilde Decaen.

I tillegg serverer det vegansk mat, og det er rom for å bli værende utover kvelden og snakke med hverandre.

– Frivillighetshuset på Tøyen ligger et steinkast unna Tøyen T-banestasjon. Vi samles der i sal nummer en. Se etter transflagg på dørene, så vet du at du har kommet rett, sier Brita Brekke, leder i FRI Oslo og Akershus, og ønsker velkommen.

Transminnedagen 2018

Transminnedagen i Oslo

Tid: 19:00–21:00.
Sted: Frivillighetshuset – Kolstadgata 1, 0652 Oslo.
Arrangører: Skeiv Verden, Skeiv Ungdom Oslo og Akershus, Kjønnspolitisk utvalg i Skeiv Ungdom, Pasientorganisasjonen for kjønnsinkongruens, PION og FRI Oslo og Akershus. 

Har du spørsmål til arrangørene? Se kontaktinfo i event på facebook.

Transminnedagen med Christine Jentoft i Bergen

Tid: 20:00–21:30
Sted: Det Akademiske Kvarter – Olav Kyrresgate 49, 5015 Bergen.
Arrangør: Skeive Studenter – Queer Student Group, Bergen.
Se arrangement i Bergen på facebook

Transminnedagen i Fredrikstad

Lystenning 18:00–19:00 i Nygaardsgata, ‘Røde sofaen’‘.

Pizza og prat etter lystenningen i Fredrikstad.
Tid 19:00–20:30
Sted: Quality Hotel Fredrikstad, Nygata 2-6.
Arrangør: FRI Østfold og Skeiv Ungdom Østfold.
Se arrangement i Fredrikstad på facebook.

Link:
TMM-data – Trans Murder Monitoring research project.