Illustrasjonsbilde – flickr.com: Assassindelapolice.
Det er bra å være åpen som skeiv hvis miljøet rundt deg er trygt. Men hva gjør du hvis det aldri føles trygt å fortelle noen hvordan du egentlig føler det?
Nylig snakket jeg med en person på et av våre treff for skeive. Hen ringte oss tidligere i år og kom ut av skapet over telefon: ”Jeg er skeiv, men det er ingen som vet det.”
Deretter gikk det noe tid før vedkommende tok motet til seg, kjempet seg over dørstokken og fant veien til et av våre treff.
Per i dag er det bare noen få av oss som deltar på treffet som vet om vedkommende. Ingen i familien. Ingen venner. Ingen kollegaer. Et helt liv er levd i skapet.
Det har aldri passet seg å komme ut. Og redselen for å bli støtt vekk av sine nærmeste er grunnen. Et helt liv er levd uten å kunne si «jeg elsker deg» til kjæresten en egentlig vil ha. Et helt liv er levd med hemmeligheter.
Til deg som er i skapet: Du er modig!
Til deg som er homo, lesbisk, bi/pan, queer eller trans, men som ikke forteller det til noen: Det er alle vi som står rundt deg som har ansvaret for å gjøre det trygt å være hele deg.
Det er ikke din skyld at du ikke er åpen. Det er samfunnets skyld. Du er modig som vet hvem du er. Som kjenner på følelsene dine. Som vet hvem du liker.
Og vit dette: Når du er klar, er du klar. Om det tar deg 15 eller 50 år. I mellomtiden må alle åpne skeive folk, sammen med alle som er heterofile, gjøre alt vi kan for å endre samfunnet. Gjøre det trygt.
For i en utrygg kontekst er det rett og slett modig å være i skapet. Og for enkelte kan det være bra å oppholde seg der. Det er aldri feigt å skjule seg når situasjonen krever det.
Å heie fram andre
Til uka er det verdensdagen for psykisk helse. Om du som streit eller skeiv vil bidra til en litt bedre verden for oss alle, anbefaler vi å like, dele og å delta på to arrangement:
Tirsdag 9. oktober arrangerer Skeiv Verden Queer stories / Skeive livshistorier. Har du en historie du vil dele? Eller vil du heie frem noen andre – ta turen!
Torsdag 11. oktober er det så klart for FRI open mic night: Del din komme-ut-historie.
Med et mangfold av skeive, morsomme, viktige, vanskelige, absurde og/eller annerledes livs- eller komme-ut-historier, tenker vi at det kan bli lettere for de av oss som kommer etter.
Skeiv som streit – ta med deg en venn, familien din eller noen du er ekstra glad i – bli med og bidra aktivt til å skape trygghet.
For å parafrasere det gamle skeive slagordet ”Opp alle jordens homofile!”, sier jeg nå: Opp alle jordens heterofile!
Og mer moderne: Lik og del!
SkamFRI fredag #skambefalt
Signert Petter Ruud-Johansen
Kommunikasjonsrådgiver i FRI Oslo og Akershus
Queer stories / Skeive livshistorier
Tirsdag 9. oktober arrangerer Skeiv Verden Queer stories / Skeive livshistorier. Har du en historie du vil dele? Eller vil du heie frem noen andre – ta turen!
FRI open mic night: Del din komme-ut-historie
Torsdag 11. oktober er det så klart for FRI open mic night: Del din komme-ut-historie.
Trenger du noen å snakke med?
Ungdomstelefonen – chat eller ring 400 00 777.
Helseutvalget Youchat.
Mental Helse: Ring 116 123.
Røde kors: Ring 800 33 321.
► Les mer om kjønn i vår kjønnsportal, og sjekk ut FRI OA-kalenderen for arrangement og aktiviteter du kan delta på!